W skrócie chodzi o to, by 19 sierpnia uczcić wkład why the lucky stiff w nasz ekosytem, poprzez hackowanie dla zabawy. Jeśli masz dość pisania CMS’ów i innowacyjnych serwisów społecznościowych, w czwartek jest okazja, byś poprogramował dla przyjemności.
Chciałbym, żeby to był taki inny wrug: zero salki, zero prezentacji, mało normalnego gadania, dużo programowania w małych podgrupach 2-3 osoby. Taki hackfest. Mam kilka pomysłów, co można by napisać, myślę, że Wy też będziecie mieli kilka.
Proponuję spotkać się w Czwartek koło 18 z laptopami w http://www.kawiarnia-kafka.pl/ Miejsce co prawda nie sprzedaje piwa, ale opinie znajomych i zdjęcia wyglądają bardzo obiecująco. Jeśli koniecznie chcecie coś z piwem, to zaproponujcie miejsce (musi mieć wifi).
Już parę miesięcy temu proponowałem żeby z racji natury tego święta uczcić je przez skasowanie wszystkich swoich projektów z githuba (im więcej osób to zostawi na lodzie tym więcej punktów!), blogów, stron i innego przydatnego innym kontentu.
Srsly, ludzie, to jest złe. Celebrujecie fajnego hakera, który in the end zachował się jak kutas. W dniu, w którym zachował się jak kutas.
Cmoknij się pan w rubiny, właśnie że mam fajny pomysł na gema i środa-czwartek chciałem pohakować. Więc chętnie się spotkam na jakimś hackfeście.
Nawet jeśli jest on w imię Why’a
Oraz: nareszcie jest dobra okazja na dorobienie do WRUGu jakiejś odnogi zorientowanej na hakowanie. Wypas!
Knajpa bardzo dobra. Piwo nie pomaga w pisaniu kodu.
Może _why mnie nie przekonuje za bardzo ale 19 sierpnia ZSRR wystrzelił w kosmos statek Sputnik 2 z psami Biełką i Striełką na pokładzie…
jak nic trzeba przyjść i oddać hołd dzielnym pieskom
Oraz: wpisujcie pomysły na rzeczy do wyhackowania!
Zacznę:
Chciałbym zrobić generator galerii obrazków. Na sieci można znaleźć furę takich skryptów, z reguły od dawna nieutrzymywanych, w nieulubionych językach (Perl, Bash), niezbyt działających z aktualnymi wersjami np. Imagemagick czy bez dość kluczowych ficzerów (własne szablony). Mam w każdym razie duże ssanie na taki soft i wygląda na to, że muszę sam go sobie napisać.
Ewentualnie pociągnąłbym dalej pokazany na Euruko proof-of-concept, czyli zliczacz użycia metod w kodzie – żeby znajdować nieużywane (as in: można wywalić) lub używane wiele razy (as in: uwaga). Ogólnie jeśli ktoś chce się pobawić ParseTree, to możemy pohakować razem.