Mam zasadniczo dwa pytania - aktualnie pracuje nad wersją 2.0 swojego projektu o którym pisałem tu → http://goo.gl/91fV6 wdrażam poprawki o których pisaliście i implementuje parę fajnych rozwiązań które raz ułatwią mi życie prowadząc bloga to raz a dwa nie ukrywam że jakoś tam po mniejszych większych modyfikacjach chciałbym z tego wycisnąć coś więcej może jakiegoś małego cms’a skalowalnego do swoich projektów
-
Chce zaimplementować mechanizm ustalania albo daty wpisu przy założeniu że domyślnie nie będzie to zgodnie z datą utworzenia który to mechanizm albo miałby polegać na wybraniu z kalendarza konkretnej daty/godziny lub też powiedzmy jakiegoś interwału czasowego za 1/2/3/4 dni etc. - czy możecie polecić jakieś rozwiązania gdzie szukać czegoś takiego jak to gryść etc. ?
-
Sprawa bardziej serwerowa to jest mam bloga zaparkowanego jeśli chodzi o hosting na heroku - aktualny adres → ws-blog.herokuapp.com i teraz pytanie domenę to jest wojteksmajda.pl mam zaparkowaną na lh.pl blog chcę by stał na sub domenie to jest - blog.wojteksmajda.pl tak jak jest teraz tyle że aktualne rozwiązanie to jest raczej nie docelowe a pewna proteza na potrzeby chwili jest to jedna z tych spraw które chce by były zrobione naprawdę dobrze w wersji 2.0 to jest a) jak to sensownie zrobić bez iframe - jakieś wskazówki, gdzie szukać etc.
2.1 Jeśli strona jest w miarę seo friendly to jest zaimplementowałem gem’a tworzącego przyjazne adresy url czyli np. ws-blog.herokuapp.com/post/przykladowy-tytul-posta to w przypadku tego nie szczęsnego iframe stracę całe seo friendly przeglądarka trzyma mi domenę blog.wojteksmajda.pl nie dodając po / nic - nie spodziewam się niczego innego ppo iframe tyle czy w przypadku jakiegoś przekierowania etc. możliwe jest utrzymanie tych adresów seo friendly w miarę sensowny sposób
2.2 jeśli mam np. tytuł posta - ws-blog.herokuapp.com/post/przykladowy-tytul-posta - czy możliwe jest z adresu url wyrzucienie nazwy modelu (post) ?
nie bijcie za nie kiedy może nie super precyzyjne określania uczę się z dnia na dzień jestem coraz lepszy ale dużo pracy i doświadczenia do zdobycia wiem zę jeszcze przede mną więc proszę Was o jakieś cenne uwagi które mogły by mi coś wnieść do mojej pracy
repozytorium jest dostępne na https://github.com/rediver/ws_blog-2.0
dzięki z góry za wasze odpowiedzi