4chan a forum ruby on rails czyli zgubiony /b/-tard

Rozwalisz się na próbie udowodnienia że twoja jednoosobowa grupa jest systemowo dyskryminowana. Ale oczywiście powodzenia!

1 Like

Czemu mieszasz w to “systemową dyskryminację”, skoro na wstępie chodziło o “dyskryminujący żart” (cokolwiek by to, rzeczywiście, znaczyło :smile: )?
W czym żart obraźliwy ze względu na “systemową dyskryminację” (jeszcze raz, cokolwiek to znaczy) jest gorszy od żartu obraźliwego “po prostu”?
Jak uzasadnisz, że wyzywanie od głupków jest “ok”, a “dyskryminujące żarty” już nie?
Co rozumiesz przez “systemową dyskryminację”? Obstawiam m.in. dyskryminujący (bo różny) wiek emerytalny kobiet i mężczyzn. :smile: To chyba najbardziej intuicyjne znaczenie tego pojęcia.
Powodzenia również. :smile:

google “systemic dyscrimination”, te słowa kluczowe pozwolą ci znaleźć odpowiedzi na wszystkie zadane pytania. włącznie z tym czemu “jesteś głupi!” jest “żartem” o wiele mniej szkodliwym od “dziewczyna na forum programistycznym? pokaż cycki!”

Obawiam się, że dopowiedziałeś sobie “dziewczynę na forum programistycznym”. :smile:

I naprawdę bardzo chętnie zapoznam się z dowodem na “systemową dyskryminację” kobiet w branży IT.

Ale zdajesz sobie sprawę, że edukowanie ciebie nie jest naszym obowiązkiem? Tomash jest bardzo miły i daje ci przykłady terminów, których możesz poszukać, żeby zrozumieć problem. Nie rozumiem, czemu wymagasz podania ci na złotej tacy informacji, które w społeczności krążą od lat. Istnieją całe programy pomagające zwiększyć ilość kobiet w IT, cieszące się ogromną popularnośćią (o Rails Girls nawet tu wspominano). Skorzystaj z rady Tomasha i poguglaj terminy, które ci zaproponował. Naprawdę pomogą ci odpowiedzieć na wszystkie zadane przez ciebie pytania. Wystarczy spróbować.

1 Like

Onus probandi.

Szczególnie, że definicje “systemowej dyskryminacji” przez które pobieżnie przemknąłem różnią się między sobą.

Mam wrażenie że temu forum przydałaby się genialna funkcjonalnośc z fejsbuka - “ukryj treści tego użytkownika”, i wszyscy byli by zadowoleni, a dyskusje o tym czym kto może poczuć się urażony nie stanowiłyby 90% tego wątku ;D

A wracając do tematu - też nie rozumiem ideii tej Pani. Za to bardzo dziękuje za link do https://www.upstart.com/ - ciekawy pomysl ;]

I to jest mega-podejście. Od głupków wyzywać można, ale żart? Broń Manitu! :smile:

Ja zwróciłem @torrance uwagę i to w sposób dosyć uprzejmy. Nie widzę więc powodu żeby czepiać się @ameba.
@Lypa @torrance wiem że w dzisiejszych czasach to niepopularne, ale spróbujcie inspirować do statusu inteligencji i wykażcie się zrozumieniem. Pewne żarty są stosowne, pewne są stosowne w określonych okolicznościach, niektóre są niestosowne. “tits or gtfo” jest żartem niestosownym. Nie ma co tego bronić, tłumaczyć, czy polemizować.

Pomijając już wszystko inne. To jest forum dla profesjonalistów, robienie z siebie błazna na tym forum może nie być zbyto dobrym pomysłem, szczególnie przed pracodawcami, potencjalnymi klientami, czy współpracownikami.

1 Like

Ja raczej polemizowałem z dostrzeganiem wszędzie “dyskryminacji” i upolitycznianiem w ten sposób zadziwiająco dużej liczby tematów. Dość zabawne zjawisko. A uważam, że off-topic dobrze się do tego nadaje. Sam żart uważam istotnie za raczej niesmaczny. Tzn. sam bym tak nie zażartował. Dziwne jednak jest - i hipokryzją śmierdzi na kilometr - rzucanie się na @torrance i na mnie za jego pośrednią obronę i jednoczesne tolerowanie wyskoków typu [quote=“Tomash, post:14, topic:6894”]
to może faktycznie jesteś za głupi żeby móc tu pisać
[/quote]
Rozumiem, że moderator może więcej?

Discrimination is the prejudicial treatment of an individual based on their actual or perceived membership in a certain group or category, “in a way that is worse than the way people are usually treated.”

Chamskie żarty a propos danej grupy, seksualizacja w profesjonalnym środowisku, zbywanie czyichś uwag o dyskryminacyjnym charakterze jakiegoś zachowania przy jednoczesnym byciu częścią grupy uprzywilejowanej w danym środowisku. Mężczyźni w IT tego praktycznie nie doświadczają. Sorry, jaśniej się nie da.

Jak cię wkurza upolitycznianie i dostrzeganie dyskryminacji, to nie zachowuj się w dyskryminujący sposób i/lub nie akceptuj dyskryminującego zachowania innych osób. Mnie też to wkurza, bo wolałabym, aby dyskryminacji po prostu nie było.

To tylko żart, wyluzuj.

Upolitycznianiem? Tzn. polityczna poprawność? Polecam na to spojrzeć z innej perspektywy: http://neil-gaiman.tumblr.com/post/43087620460/i-was-reading-a-book-about-interjections-oddly

O, Lindsey akurat wrzuciła tweeta w temacie: https://twitter.com/lindseybieda/status/428174259374940160 :wink:

1 Like

Gaiman jak zwykle niezwykle celny.
Lindsay też zadziwiająco pasuje.

Podsumowując. Pomijając absolutnie wszystko inne. Za głupie zachowania się przeprasza.