na 4chanie by napisali “tits or gtfo”
Szczęśliwie to nie 4chan i takie rzeczy tu nie uchodzą.
Nie wspominając już o szacunku dla drugiej osoby. Mogę się nie zgadzać ze sposobem w jaki ta Pani finansuje swoje marzenia, ale szanuję ją jako osobę.
więc @torrance some respect please
Nie rozumiem. Wytłumacz mi.
@ameba już pędzę, niedawno czytałem o tym jak jenna jameson na \b\ zwrocila sie do ludzi o pomoc w szukaniu jakiegos tam faceta ktory ponoc ja okradl (to chyba akcja promocyjna ksiazki byla, ale do rzeczy), odpowiedzią było “you know the rules, tits or gtfo”. Jako że niewiele kobiet jest i tutaj i ogolnie w IT, całość mi się skojarzyła, więc biorąc pod uwagę że znajdujemy się w hydeparku, napisałem że “NA 4chanie, napisaliBY”.
Już rozumiesz?
I myślisz, że żarty takie jak twój pomagają poprawić sytuację?
tak, przynajmniej odsiejemy te bez poczucia humoru
Wygląda na to, że na polskim forum RORa napisano to samo.
Kurczę, chyba żyjesz w internetach nie od wczoraj, więc do tej pory powinieneś był nauczyć się, że “weź wyluzuj, żartowałem” to nie jest droga, którą chcesz iść po wytknięciu ci dyskryminującego żartu, szczególnie w tej community. Mnie by było wstyd na twoim miejscu.
Jestem zaskoczony jak szybko spadł poziom dyskusji.
Ale ja zwyczajnie nie czuję się winny, bo po pierwsze ten żart nie był wcale taki ostry, po drugie, jak juz wspomniałem jestesmy w hydeparku. nie mam Ci nic innego do powiedzenia w tej sprawie jak tylko “weź wyluzuj, żartowałem”.
ja mam mnóstwo szacunku do tej Pani, ba, sam się dziwię że nie wpadłem na podobny pomysł. ale nie widzę powodu żeby nie móc z tego zażartować.
edit
w ogole to ta dyskusja jest bez sensu, jeśli faktycznie posunąłem się za daleko, nie doczytałem regulaminu forum etc, powinienem dostać ostrzeżenie/bana od moderatora i tyle.
Ja podejrzewam, że dla każdego żartu istnieje ktoś, kto uzna go z jakichś powodów za dyskryminujący.
Szczególnie, że te powody mnożą się ostatnio jak króliki.
Wyluzuj.
@torrance ty chyba lubisz takie żarty bo masz małego.
eee tam, żartowałem. wyluzuj.
Teraz czujesz o co chodzi? Dyskryminacja nie dotyczy tylko kobiet, równie dobrze może dotyczyć mężczyzn. W społeczności tak zdominowanej przez facetów jak IT niestety kobiety bardzo często jej doświadczają. Więc zamiast kopiować idiotyczne opowiastki z 4chana pomyśl.
Przede wszystkim to ty powinieneś przeprosić.
Chociaż jeśli uważasz że na polskim forum Ruby on Rails dział “hydepark” oznacza “można się zachowywać jak na /b/”, to może faktycznie jesteś za głupi żeby móc tu pisać.
Twoje podejrzenia pozostają tylko podejrzeniami.
Po pierwsze, to nie autor żartu decyduje za odbiorców, czy uważają jego żart za dyskryminujący. Zresztą to nie ja zwróciłam ci pierwsza uwagę i nie tylko ja uważam, że żart był nie ok. Po drugie, “bycie w hydeparku” nie oznacza, że możesz rzucać żartami o cyckach, czy generalnie zachowywać się niesmacznie.
Rozumiem, że możesz poczuć się zaatakowany, bo kilka osób publicznie zwróciło ci uwagę, ale wydaje mi się, że nikt cię nie obraża, a próbuje wytłumaczyć, że ten żart nie był w porządku. Według mnie warto takich głosów słuchać, szczególnie gdy pochodzą od osób posiadających doświadczenia, który ty nigdy nie będziesz miał (w tym przypadku: bycie kobietą w IT, lub znajomość z kobietami IT i wiedza o ich negatywnych doświadczeniach). Nie ma nic złego w nie posiadaniu tych doświadczeń, ale problem zaczyna się, gdy brak tych doświadczeń utożsamia się z ich nieistnieniem w ogóle. Dla ciebie to super śmieszny żart o cyckach, dla wielu kobiet to 2398454398075 powtórka tego samego, suchego tekstu, kolejna kropla drążąca skałę.
Poczułem się urażony tym żartem. Natychmiast go usuń i przeproś.
Tylko jak znajdziesz dyskryminowaną grupę w którą on uderza. To że on cię osobiście uraził (HEJ WYLUZUJ!) to akurat był jego cel.
Skoro jestesmy w hydepark
Powtórzenie teorii mnogości ze szczególnym uwzględnieniem faktu, że zbiór może być mocy 1 wydaje się celowe.
A jeśli bardzo chcesz, to mogę wymyślić dokładną definicję. Będziesz zadowolony.