Active Record i inne ORM - szybkie porównanie

Witam wszystkich!
Mam do zrobienia na uczelnię prezentację poświęconą tworzeniu aplikacji na podstawie dostarczonych modelów/diagramów/itp. w RoR i jednym z podpunktów na które prowadzący prosił żeby zwrócić uwagę jest porównanie ActiveRecord i innych ORMów pod względem wydajności/możliwości itp. Dlatego też zwracam się z prośbą do Was, drodzy forumowicze czy macie może dostęp do dobrych, w miarę aktualnych materiałów na ten temat? Bardzo będę wdzięczny za linki!

pingnij @solnic na Twitterze – myślę, że jak on nie będzie miał czegoś takiego (ani nie będzie wiedział, gdzie szukać :wink: ) to będzie problem znaleźć coś takiego :wink:

Pewnie nie będzie nic takiego. Podejrzewam że to jest Twoje zadanie zrobienie tego porównania, a chciałbyś gotowca – pokolenie copypasty z Wikipedii! :wink:

@hubertlepicki: To naprawdę źle podejrzewasz - ogólnie prowadzący chce mini-kurs, który mógłby ewentualnie wykorzystać (przedmiot: modelowanie) - tematyka kursu była dowolna, ja takową wybrałem, prowadzący się zaciekawił, ponieważ nie słyszał o Railsach (fail) no i ogólnie chciałby także widzieć takie porównanie w tej prezentacji jeżeli chodzi o ORMy - osobiście nie wiem dlaczego go akurat to zaciekawiło - btw. znalazłem kilka prywatnych mini-testów wydajności ale wolałbym coś konkretniejszego(więcej infoo!)

Tak więc nie, to nie jest stricte temat mojej prezentacji :stuck_out_tongue:

Wyprzedzając myśli i pytania: co do kursu: tak, to będzie postawienie bloga/u (:P) ale z uwzględnieniem trochę bardziej ciekawych rzeczy (rozbudowanie go w taki sposób, żeby była wykorzystana możliwie jak największa liczba różnych typów relacji w bazie - w końcu przedmiot dotyczy modelowania :P). Poza tym znajdzie się tam także wstęp dla laików co to właściwie jest Ruby i Rails (ok, tutaj się kłania wikipedia :stuck_out_tongue: ) ich instalacja na poszczególnych systemach, co to jest RVM, bundler, przejście przez git’a itd. a na aplikacji skończywszy.

Z ormów interesują Cię:

Co do samych materiałów dot. Railsów, to oczywiście możesz skorzystać z tego co jest u mnie na stronie http://apohllo.pl/dydaktyka/interfejsy-graficzne/rails w szczególności wykłady 5,6,7,8, które poświęcone są stricte Railsom (wstęp, model, kontroler, widok).

dziękuję bardzo!