Active scaffold

Wszystko działało do momentu aż nie dodałam asocjacji.

kom.rb

class Kom < ActiveRecord::Base belongs_to :user attr_accessible :amount, :cost, :date_start, :text end
user.rb

[code]class User < ActiveRecord::Base
has_many :koms, :dependent => :destroy
has_paper_trail

Include default devise modules. Others available are:

:token_authenticatable, :encryptable, :confirmable, :lockable, :timeoutable and :omniauthable

devise :database_authenticatable, :registerable,
:recoverable, :rememberable, :trackable, :validatable

Setup accessible (or protected) attributes for your model

attr_accessible :email, :password, :password_confirmation, :remember_me, :nip, :name, :street, :zip, :city

attr_accessible :title, :body

end[/code]
routes.rb

[code]Nostalgia::Application.routes.draw do
resources :koms do as_routes end

devise_for :admins, :users

devise_for :users

resources :welcome, :only => :index
resources :admins, :only => :index
resources :users

post “versions/:id/revert” => “versions#revert”, :as => “revert_version”

get “welcome/index”
root :to => ‘welcome#index’
match ‘:controller(/:action(/:id))(.:format)’
end[/code]
po kliknięciu “create new kom” wyskakuje błąd Request Failed (code 500, Internal Error) a w logach

ActionView::Template::Error (UsersController missing ActiveScaffold): 11: <div id ="<%= subform_div_id %>" <%= 'style="display: none;"'.html_safe if column.collapsed -%>> 12: <%# HACK to be able to delete all associated records %> 13: <%= hidden_field_tag "#{active_scaffold_input_options(column)[:name]}[0]", '' if column.plural_association? %> 14: <%= render :partial => subform_partial_for_column(column), :locals => {:column => column, :parent_record => parent_record, :associated => associated, :show_blank_record => show_blank_record} %> 15: </div> 16: <%= link_to_visibility_toggle(subform_div_id, {:default_visible => !column.collapsed}) -%> 17: <% @record = parent_record -%>
Pewnie jakiś głupi błąd, coś trzeba gdzieś dodać… ale jakbym mogła prosić o pomoc?

Nie było tematu ;-)))
Jakby ktoś był taką sierotą jak ja - proponuję sprawdzić czy we wszystkich używanych controllerach jest deklaracja o active_scaffold :slight_smile:

Ja w ogóle jestem zaskoczony że active_scaffold jeszcze żyje i jest używany :wink:

A to źle? Nie powinno się go używać?

ActiveScaffold jest świetny do szybkiego tworzenia pięknych interfejsów CRUD. Minusem jest to że jeżeli akurat chciałbyś coś zrobić inaczej niż zostało to pomyślane przez twórców to praktycznie jest to nie do ruszenia.
Miałem jeden naprawdę duży projekt z AS i jak dla mnie świetnie się sprawdził, ale debugowanie / modyfikowanie tego plugina to była droga przez mękę.

Rozumiem :slight_smile: Czyli póki co mi wystarczy - bo akurat pasuje mi zamysł twórców :slight_smile: Przynajmniej w obecnej chwili - zobaczymy jak dobrnę do końca projektu czy zdania nie zmienię. Ale dziękuję za rady :-))) Będę wiedziała, żeby zwrócić na to uwagę czy mi pasuje AS akurat czy nie :slight_smile: