Ajax - licznik updejtuje się dopiero po drugim kliknięciu

Mam w widoku span z liczbą głosów na wpis, przy nim + i - jako linki do głosowania (na razie podlinkowany tylko +), ten licznik ma się updejtować przez wywołanie ajaxowe.
Patrząc w logach webricka i sprawdzając w konsoli wygląda, że wszystko działa poprawnie. Problem jest tylko z tym co jest wyświetlane. Licznik jest powiedzmy 0, klikam +, w przeglądarce nic się nie zmienia(w konsoli widzę, że jest 1, webrick też pokazuje, że dodane) klikam drugi raz +, wyświetla mi 1, w konsoli jest 2. Podobnie gdy przy 0 klikam + i odświeżam przeglądarkę dostaję już dobrze 1 głos.

Linijka w widoku:

<div class="points pull-left"><%=link_to "+",entry_votes_path(id:entry.id),method: :post,remote: true %><span id="entry<%=entry.id%>"><%=entry.points_count%></span>-</div>

linijka z widoku create.js:

$("#entry<%=@entry.id%>").html("<%=@entry.points_count%>")

Macie pomysł, czemu właśnie tak to działa?

Jeżeli chodzi o model to, entry i user z has_many :through entry_votes .
To tak na prawdę mój pierwszy kontakt z jquery, ale skoro odświeża za drugim razem, to chyba jest ok. Może problem jest z tym points_count, bo to jest w modelu EntryVotebelongs_to :entry, counter_cache: :points_count
Tylko, że w konsoli to się cały czas ładnie updejtuje :frowning:

Edit: jeszcze kod kontrollera do tworzenia tego głosu:

[code:ruby]
class EntryVotesController < ApplicationController
def create
if signed_in?
@entry = Entry.find(params[:id])
@entry.entry_votes.create(user_id: current_user.id)
respond_to do |format|
format.js
end
end
end

def destroy
end
end[/code]

Dałem @entry.reload przed respond_to w kontrolerze (dzięki gabek za pomoc). Mam jeszcze pytanie, dlaczego tak się dzieje?