Nie czuje ajax'a z rubym i to bardzo... i nie mam pojęcia jak przesłać wartość z SELECT'a asynchronicznie tak aby @waluty na stornie zmieniły się bez przeładowania strony. ??
// CONTROLLER
def index @title = “Kursy Walut” @waluty = waluty_baza(params[:set_locale]) @wybor_daty = data_wyboru_kursu
end
<% end %>
// select.js
// bez ajax’a… bo nie wiem jak ;(
$(document).ready(
function()
{
$(“form[name=data] select[name=set_locale]”).change(
function(){
var text = $(this).find("option:selected").text();
$('div#wynik').text(text);
});
Daj sobie pomóc i wystaw kod na githubie. Generalnie wystarczy form z remote: true + ‘change’ event do selecta + jakaś akcja.js.erb która podmieni odpowiedni div partialem.
Dzięki, Ogarnąłem tego AJAX’a… lecz nastał następny problem ;( … jak AJAX zmieni zawartość tabeli… to przestaje mi działać “DataTable” z railscast 340. Jak przeładować DATATABLE od nowa, aby znowu łapało zawartość Tabeli ??
Znów zawisłem nad tym projektem(for fun)… chodzi mi teraz o wykresy, bibliotek wiele… ale mi bardziej chodzi o logikę tworzenia owego wykresu Czyli pobieram np. wartość kursów danej waluty z bazy za pomocą AJAX mam te kursy np. @kursy w “controllerze” i jak te dane przesłać do javascript i wyświetlić wykres. ?? \
Raillcasta 223 oglądałem, i w gdy daje dynamicznie <%= 1.day %> i itd… -> sypie błąd kontroler z FireFoxa