Aktualizacja widoku po zmianie kolumn w bazie

Witam,

jestem całkowicie zielony jeśli chodzi o RoR, przesiadka z PHP na RoR to mocne przeżycie …

mam następujące pytanie:

czy istnieje mozliwosć automagicznego aktualizowania widoków po zmianie stuktury bazy?

wykonałem następujące czynności wg recepty:

1. generate scaffold land nazwa_id:string nazwa_long:string parent:integer pos_x:integer pos_y:integer pos_z:integer
  2. rake db:migrate

no i wszytko (edit, new, index, show) działa jak w podręczniku …

następnie pojawia się konieczność zmiany struktury bazy, tj. dodanie nowej kolumny

1. generate migration AddOwnerToLand owner:integer
  2. rake db:migrate

baza ładnie się zaktualizowała

ale czy jest zaklęcie dla rake aby zaktualizował pliki *.html.erb czy muszę to robić ręcznie ?

pozdrawiam
Marek

PS

moje eksperymenty ze rake doprowadziły do tego że w new.html.erb mam tylko klawisz Create … :wink:

Scaffoldy to świetna rzecz do generowania blogów w 15 minut, niestety na tym ich rola się kończy (czasem przydają się jak potrzebujesz szybko utworzyć przykładową aplikację żeby przetestować jakiś pomysł). Jeżeli masz ochotę napisać w Railsach coś więcej, to radzę zapomnieć o scaffoldach. Jak poguglasz, to może znajdziesz jakieś “Djangopodobne” rozwiązania, które mogą posłużyć Ci co najwyżej do wygenerowania prostego panelu administracyjnego.

Adamh opowiadał na WRUGu o Hobo, który takie cuda robi. Ale dla osoby początkującej w RoR dodatkowa warstwa do rozkminienia to pewnie jeszcze większe przeżycie…

czyli ręcznie … mam rozumieć
:frowning: