[ALLEGRO WEBAPI] Szukam kogoś by wymienić doświadczenia

Witam!

Walczę z tym syfem od roku.

Kilka rzeczy jest dla mnie niejasnych, a Allegro nie udostępnia do tego cuda supportu.
Jedyny sposób, aby uzyskać pomoć to żebrać o nią na Cafe Allegro. Do tej pory z marnym skutniem mi się to udawało.

Bardzo chętnie nawiązałbym kontakt z kimś, kto też się boryka(ł) z tym systemem w celu wymiany doświadczeń.
Mam kilka pytań, chętnie też podzieję się swoimi rozwiązaniami/spostrzeżeniami.

Nie zaglądam tu za często, dlatego najlepiej mnie łapać na jumski@gmail.com

Pzdr

Allegro webapi to smród, płacz i zgrzytanie zębów, raz na tydzień coś standardowo nie działa, dokumentacja jest do dupy, support nigdy nie widzi problemów oraz ostatnio wszystkie zapytania działają strasznie powoli. W skrócie nie polecam robić czegokolwiek za pomocą tego api.

Ale jeżeli chcesz coś robić tam to:

1. Lista kategorii oraz pól - oni ciągle wprowadzają tam jakieś zmiany i dość powszechne jest że po pobraniu nowej listy nagle nie będziesz mógł dodać aukcji
  2. Paginacja przy niektórych zapytaniach czasami świruje(pobranie 11 elementów nie działa lecz pobranie 12 już działa)
  3. Dodawanie aukcji jest strasznie nie intuicyjne
  4. Jak chcesz szybko dostać info od supportu dodaj temat do cafe a potem wklej im z 3 razy na fanpagu albo twitterze(czas reakcji z paru godzin zmienia się do 30 min)

Hej.

Niestety nie mam wyboru :slight_smile: Klient to moja dziewczyna :slight_smile:
Babram się w tym łajnie od roku… większość rzeczy rozkumane i działa (3000 aukcji miesięcznie tam wypucham).

1. rozkumane już dawno, synchronizuję co 15min
  2. właśnie wczoraj miałem podobny problem - bez paginacji nie pobierał 2-ch ostatnich dni, z paginacją ok :slight_smile:
  3. przebrnąłem :slight_smile:
  4. to najcenniejsza porada - nie wpadłem na to! thx, na pewno wypróbuję :wink:

Mam kilka nie rozwiązanych problemów, na które support się zlał.

Może miałeś problem z wystawieniem niektórych aukcji?
Treść błędu: https://gist.github.com/jumski/5047731

Występuje na produkcji, nie występuje lokalnie. Tylko przy niektórych aukcjach. Gdy zmniejszę ilość tagów w opisie aukcji, aukcje te przechodzą.
Nie ma reguły co do ilośći tagów, mam aukcje które nie przechodzą z 12-toma, a są też takie, które da siię tam wepchnąć z 30-toma. Opisy nie przekraczają 10kb (limit wynosi 65kb).
Jakiekolwiek światełko nadzieji w tym tunelu rozpaczy bardzo mile widziane:)

Pzdr i dzięki za response

jeszcze garść info:

• zanim allegro bezgłośnie zerwie mi połączenie, trwa to jakieś 60s (timeout po ich stronie? bo gdyby był po mojej, to byłby inny exception)
  • sprawdzałem, czy to nie problem z certyfikatem SSL, ale pudło (zresztą dotyczyłby wtedy wszystkich aukcji)

Kod html dla aukcji przeparsuj nokogiri(powinno ci poprawić wszystkie błędy w html).

[quote=jumski]jeszcze garść info:

• zanim allegro bezgłośnie zerwie mi połączenie, trwa to jakieś 60s (timeout po ich stronie? bo gdyby był po mojej, to byłby inny exception)
  • sprawdzałem, czy to nie problem z certyfikatem SSL, ale pudło (zresztą dotyczyłby wtedy wszystkich aukcji)[/quote]
    To jest całkowicie normalne. Najlepiej jest próbować aż przejdzie. Ja to robiłem w pętli która powtarzała zapytanie póki ono nie przeszło :stuck_out_tongue:

Nie wydaje mi się, żeby w html były błędy. To prosta templatka wyrenderowana przez railsy. Ale spróbuję bo już wyczerpały mi się pomysły :frowning:

Co do tych “timeoutów” - miałeś problemy zawsze z tymi samymi aukcjami? Bo u mnie to nie losowy problem, a dotyczy konkretnych aukcji i to tylko na maszynie produkcyjnej.

Aukcje wystawia sidekiq, więc każda dostaje po 25 prób (default) w ciągu 20 dni.
Ale twoja metoda brute-force brzmi intrugująco :slight_smile: Sprawdzę i dam znać czy pomogło.
Dzięki!

Jest jeszcze gorzej niż myślałem.

Te aukcje się wystawiają, tylko allegro zrywa połączenie i nie zwraca item-id.

ustawienie sporego (5min) read/open timeout (net/http) nie pomaga… any ideas?

post na cafe i trucie dupy ludziom od api

jak pisałeś tak zrobiłem (ale dopiero teraz)
efekt: odpowiedź po 3h od flejmu na ich fanpage’u

muchos gracias!