Witam serdecznie ponownie, tym razem już w nowym dziale.
Czy macie, szanowni Railsowcy, sprawdzone i wygodne rozwiązania (czyt. nie captcha) na antiflood? Stworzyłem formularz kontaktowy na swojej stronie, a do takowego antiflood jest niezbędny. Można wykorzystać sesje i Time.now, ale takie rozwiązanie też można sfałszować (i to nawet automatem, co w przypadku zmiany IP byłoby problematyczne). Jeśli blokada IP+Time.now, to jak przetrzymywać na serwerze pliki/dane o blokadach?
Sa rozne rozwiazania jak np pole ktore kusi jak email ukryte, automat na pewno je wypelni a ty sobie sprawdzasz czy jest cos w nim wpisane jesli tak to znacz ze robot, czlowiek ukrytego by nie wypelnil. to tylko jeden ze sposobow jest sporo tego jak sie pogoogla
Panowie, no trochę rozmyślunku (żeby nie powiedzieć - profesjonalizmu)! Bot typu crawler, a zwyczajny spamer z F5 to też różnica Ni Sblam, ni ukryte pole mi tu nie pomoże. Ja o antyfloodzie mówię, a nie zabezpieczeniu przeciw botom. Chociaż fakt - captcha spełnia i to i to, więc mogliście się rozminąć z moim pytaniem.