Antyflood

Witam serdecznie ponownie, tym razem już w nowym dziale.

Czy macie, szanowni Railsowcy, sprawdzone i wygodne rozwiązania (czyt. nie captcha) na antiflood? Stworzyłem formularz kontaktowy na swojej stronie, a do takowego antiflood jest niezbędny. Można wykorzystać sesje i Time.now, ale takie rozwiązanie też można sfałszować (i to nawet automatem, co w przypadku zmiany IP byłoby problematyczne). Jeśli blokada IP+Time.now, to jak przetrzymywać na serwerze pliki/dane o blokadach?

Sa rozne rozwiazania jak np pole ktore kusi jak email ukryte, automat na pewno je wypelni a ty sobie sprawdzasz czy jest cos w nim wpisane jesli tak to znacz ze robot, czlowiek ukrytego by nie wypelnil. to tylko jeden ze sposobow jest sporo tego jak sie pogoogla

http://sblam.com

Panowie, no trochę rozmyślunku (żeby nie powiedzieć - profesjonalizmu)! Bot typu crawler, a zwyczajny spamer z F5 to też różnica :smiley: Ni Sblam, ni ukryte pole mi tu nie pomoże. Ja o antyfloodzie mówię, a nie zabezpieczeniu przeciw botom. Chociaż fakt - captcha spełnia i to i to, więc mogliście się rozminąć z moim pytaniem.