Witajcie,
Chciałbym uruchomić kilku klientom aplikacje na jednym VPSie. Problem w tym że muszę im dać także dostęp do serwera ftp. Czy konfigurowaliście już kiedyś apacza z mod_rails tak aby ustawić katalog domowy jako katalog aplikacji, np. przez chroot?
Ale po co chroot? To służy do czegoś zupełnie innego.
Katalog aplikacji ustawiasz passengerowi jaki chcesz – choćby i /home/klient1/aplikacja
Dajesz dostęp przez ssh/sftp i szlus.
Tomash, ale użytkownik ma dostęp do innych katalogów serwera (w tym wypadku do innych klientów). Może zawsze użyć ``
albo innych tricków by dostać się do plików które nie są dla niego przewidziane. Chodzi mi o to, by interpreter dla passengera był chrootowany (no faktycznie nie do tego to służy, ale nie wiem jak inaczej to nazwać).
No jak każdy ma swoje konto na serwerze, to wystarczy nadać odpowiednie uprawnienia tym kontom, by poza katalog swój własny nie mogli za nic zajrzeć i tyle.
Ja bym to zrobił tak, że dla każdego klienta założyłbym osobne konto na serwerze. Miałby on swój katalog w /home/. Teraz jedyną rzeczą jest odpalenie Vhosta na daną domenę i dany katalog.
Jeśli chodzi o dawanie im dostępu, to dałbym tylko FTP na dany katalog. Powiedzmy VSFTPD ma w swojej konfiguracji opcję ustawienia ścieżki “widzialnej” przez danego użytkownika, poza którą nie może wyjść.