Array z elementami typu Hash

Witam,
Problem: mam kolekcje typu Array, której elementami są kolekcje typu Hash :wink: Szybka metoda, żeby zobrazować o co mi chodzi:

[code=ruby]class Profile < ActiveRecord::Base
serialize :content
belongs_to :user

def put_default_content
self.content = Array.new
self.content << { :category => “O mnie”, :content => “Użytkownik nie napisał jeszcze nic o sobie” }
self.content << { :category => “Dane kontaktowe”, :content => “Użytkownik nie podał żadnych danych kontaktowych” }
self.content << { :category => “Moje pasje”, :content => “Użytkownik nie napisał jeszcze nic o swoich pasjach” }
end

end[/code]
Chce to teraz wyswietlic przy pomocy partiala:

# @profile_content to kolekcja stworzona przy pomocy put_default_content <%= render( :partial => "user/profile/profile_content", :collection => @profile_content ) %>
No i niestety muszę się przyznać, że to banalne zadanie mnie przerasta, widać jeszcze nie jestem obeznany z Ruby w odpowiednim stopniu :wink: Próbuje coś takiego, ale niestety nie działa:

_profil_content.rhtml:

[code=rhtml]

<%=h profile_content[‘category’]%>

<%= profile_content['content']%>

[/code] Dostaje komunikat: "can't convert String into Integer", comnie dziwi, bo przecież Ruby przekazuje kolejno elementy tablicy @profile_content do partiala? Chyba przeoczyłem jakąś oczywistą rzecz, wytknijcie mi tylko jaką ;)

EDIT:
Dobra, doszedłem do tego ze cos sie pieprzy z serializacja do YAML’a - jesli ktos sie tym bawił, to prosze o odpowiedz na pytanie: w jaki sposob z lancucha znakow ze zserializowanym do YAML obiektem Ruby uzyskac z powrotem ten obiekt ??

robie tak:

@profile_contents = YAML::parse( @profile.content ).transform

I nic ! w @profile_contents zamiast obiektu natywnego Ruby mam jakis YAMLowy syf…

-> rails API -> ActionView::Partials -> Rendering a collection of partials => NOTE

Sam ostatnio w to wdepnąłem :wink:

Taa, to wiele wyjaśnia :wink:

Kolejna osoba do kolekcji - ze 2 tygodnie temu przesiedziałem ze 2 godziny nad testowaniem różnych konfiguracji wyświetlania tego hasha zanim doszedłem do tego wpisu w dokumentacji :wink:

Ja wczoraj straciłem ze 4h, bo chciałem dojść o co chodzi. A jakie było moje zdziwienie, gdy dzisiaj rano odpaliłem to ze zwykłą tablicą i ruszyło… hoho :wink:

Hmm dopisuje się do długiej listy, tych, którym zajęło trochę czasu dojście do tego :slight_smile: