Autocomplet - user_id w modelu

Próbuję zrobić autocomplet wg. http://railscasts.com/episodes/102-auto-complete-association

Chciałbym to zrobić dla poszczególnych userów. Korzystam z devise i w modelu current_user jest niedostępny.

def category_name=(name) self.category = Category.find_or_create_by_name_and_user_id(name, current_user) unless name.blank? end
Jak przesłać do tego w modelu user_id?

Druga sprawa, w controlerze zadziała coś takiego (zamiast @categories = Category.order(:name).where(“name like ?”, “%#{params[:term]}%”)) ?

@categories = current_user.Category.order(:name).where("name like ?", "%#{params[:term]}%")

Category

belongs_to :user

User
has_many :categories

Chcę zrobić autocomplet kategorii które stworzył aktualnie zalogowany user. Czyli w momencie tworzenia kategorii chcę jej przypisać user_id

To drugie to działa, już. Pytanie tylko jak zrobić to pierwsze. Czyli żeby w modelu było dostępne current_user, ew coś podobnego, tak bym mógł tam szukać czy tworzyc z user_id

przekazujesz dodatkowy parametr do metody, tj.

def category_name=(name, user_id)

[code]

<%= f.label :category_name, ‘Rok’ %>
<%= f.text_field :category_name, data: {autocomplete_source: categories_path} %>
<div class="field">
<%= f.label :subcategory_name %><br />
<%= f.text_field :subcategory_name, data: {autocomplete_source:  subcategories_path} %>
[/code] Chcę zrobić że po wpisywaniu Kategorii można wpisać z autocomplete Subkategorie (tylko te subkategorie, które należą do wpisane kategorii).

Myślałem, żeby przekazać to jakoś w parametrze, ale to nie działa

@subcategory= current_user.subcategory.order(:name).where("name like ? and category = ?", "%#{params[:term]}%", "%#{params[:category_name]}%") render json: @subcategory.map(&:name)