Jak w temacie, sprzęt na którym działam to Acer Aspire One 722, Linux Mint. Przy średnio rozbudowanym projekcie serwer na localhoście startuje gdzieś około 1.5 minuty Dla porównania PUSTY projekt rails, startuje w ok. 20s Na poprzednim lapku to trwało kilka sekund - czy ktoś może wie czym to może być spowodowane?
Jakie Ruby? Jaki Rails?
Spróbuj może tego patcha - http://rhnh.net/2011/05/28/speeding-up-rails-startup-time
Start na 1.9.2 z tym patchem powinien być szybszy niż na 1.8.7
Poza tym - jaka wersja Ruby i Rails? Jak instalowałeś Rubiego? Może masz przeogromny Gemfile? Załadowanie gemów chwile jednak zajmuje.
Acer Aspire One to nie jest demon szybkości mówiąc delikatnie. 20s na start pustego projektu nie jest dopuszczalne…
ruby 1.9.2p290
rails 3.1.0.rc6
Instalowane przez RVM.
Zdaję sobie sprawę, że ten sprzęt nie jest demonem szybkości no ale taki czas startu to chyba przesada?
Hmn… I co rozumiecie, przez słowo ‘przeogromny Gemfile’ ? W tym ‘pustym’ projekcie mam załadowane ok. 10 gemsów. W tym dużym ‘TROCHĘ’ więcej ( z 4, 5x więcej )
50 gemów ? na co Ci ich aż tyle?
No i to pewnie dlatego serwer tak długo Ci startuje (to + nie za szybki laptop).
Serio - jakich 50 gemów używasz? o_O
Jeśli Ofca miał na myśli gemy + ich zależności to 10 gemów nie jest jakąś dużą ilością.
$ bundle list | wc -l
94
10 w Gemfile to niewiele (powiedziałbym nawet, że tyle co nic :P), ale pytanie było właśnie o to ile Ofca ma gemów w Gemfile.
bundle list | wc -l
117
Tyle
a w tym mniejszym (bo już trochę ruszyłem w nim) projekcie to:
bundle list | wc -l
45
Znacząco zwiększa komfort pracy z 1.9.2.
1.9.3 jest bardzo sympatyczne w development, natomiast nie da się (w chwili obecnej) poprawnie uruchomić testów na Rails 3.1.0.rc6.
[quote=filiptepper]https://github.com/skaes/rvm-patchsets
Znacząco zwiększa komfort pracy z 1.9.2.[/quote]
Mógłbyś kilka konkretów wylistować? Dzięki!
Największą zaletą przy codziennym korzystaniu jest ten ostatni patch, który poprawia wydajność require dzięki czemu aplikacja ładuje się dużo szybciej.
Dokładnie, require najważniejszy.
Kombinowałem też z przypadkiem znalezionym patchem do GC, który sprawiał, że wszystko zwalniało o 50% w stosunku do zwykłej kompilacji. Nie polecam, rvm-patchsets sprawdzone i działające.
U mnie startup 16sek > 11sek czyli jakieś 30% mniej. Zawsze coś, ale na express to jeszcze musimy poczekać