Zna ktoś jakiś dobry tutorial (poza railcasts’ami pro, czy też przykładem aplikacji typu ToDo list) wprowadzający do backbone’a z railsami? Akurat bardzo mnie interesuje wyszukiwanie real-time (zmiana wyników wyszukiwania w miarę wpisywania kolejnych liter w polu search bez przeładowywania strony) - byłbym bardzo wdzięczny za jakieś podpowiedzi od czego zacząć czy też konkretne linki
Podłączam się do prośby
Thoughtbot wydaje ebooka o tym: https://workshops.thoughtbot.com/backbone-js-on-rails
Tyle, że koncentruje się na łączeniu backbone z konwencjami railsowymi i zakłada podstawową znajomość backbone.
Wiem ze nie ten framework ale przyklad na screencast jest bardzo fajny
Po paru miesiącach z backbone.js mogę poradzić tylko przeczytanie manuala, napisanie aplikacji, nauczenie się na jej błędach, refactoring. I warto przejrzeć źródła, świetnie napisane i skomentowane.
OFFTOP
A mi pracodawca powiedział że
ember.js > backbone.js
I powiedział że nie mam sensu się tego uczyć (Ja).
Nowe projekty będą jechane na ember’ze.
[quote=Hitsu]OFFTOP
A mi pracodawca powiedział że
ember.js > backbone.js
I powiedział że nie mam sensu się tego uczyć (Ja).
Nowe projekty będą jechane na ember’ze.
:P[/quote]
Ember może być na początku ciężki, bo cały czas jeszcze nie ma zbyt dużo dokumentacji i używa go sporo mniej osób niż Backbone, przez co nie ma zbyt dużo artykułów, postów na blogach itp. itd. Dodatkowo, przy zmianie nazwy ze Sproutcore na Ember, podjęta została decyzja, że biblioteka do obsługi modeli będzie pisana od początku (ember-data) i to jest teraz w czasie intensywnych prac.
Tzn. to nie jest tak, że chcę go odradzać, bo bardzo lubię tą bibliotekę, ale trzeba pamiętać, że nie jest to dojrzałe i sprawdzone rozwiązanie. Dodatkowo nie we wszystkich scenariuszach się sprawdzi. Np. jak mamy do czynienia z dziesiątkami tysiący rekordów na jednej stronie, które mają być wyświetlone javascriptowo, to ember się prawdopodobnie wysypie.
panie “jak mamy dziesiątki tysiący rekordów na jednej stronie” to wszystko sie sypie … ale to prawda, Backbone przynajmniej jak narazie jest zdecydowanie bardziej przystępny, chociaż też jak narazie to każdy robi wszystko inaczej
Dokładnie - w końcu backbone.js to raczej nie framework, a raczej jego szkielet, który można przystosować do własnych potrzeb. Nie chcę używać okrutnych porównań, ale idea nieco podobna to Zend Framework.