Błąd 403 prz uruchomieniu aplikacji na serwerze produkcyjnym

Witam!

Na wstępie już zaznaczę, że dopiero zaczynam przygodę z RoR’em, więc proszę nie krzyczeć na moje głupie pytania i problemy (które zapewne takowe są).

Niestety nie udało mi się znaleźć jednoznacznego rozwiązania tego problemu, więc z góry przepraszam za zaśmiecanie forum, ale nie mogę się z tym uporać.

Otóż, napisałem aplikację w RoR’ze na moim komputerze, nazwijmy go komputerem dewelopera. I teraz chciałbym ją umieścić na serwerze produkcyjnym, ale jeszcze nie uruchamiać w production, ponieważ mam jeszcze zamiar do niej parę rzeczy pododawać.

I teraz zaczynają się schody.

Całą strukturę projektu przekopiowałem na serwer produkcyjny, ustawiłem chmody (zgodnie z tym: http://www.hostingrails.com/forums/wiki_thread/7z) i wykonałem ‘rake db:migrate’… I problem mam teraz. Gdy wchodzę na stronę projektu, aby obejrzeć go, jak się prezentuje, otrzymuję błąd:

403 | Don't look here! Weird things may happen!

Pewnie sprawa jest banalna, ale już drugi dzień się z tym męczę i nie mogę z tym nic zrobić. Szukałem w Google’ach, na forum, ale niczego sensownego na ten temat nie znalazłem - może źle to robiłem…

Bardzo proszę o pomoc z góry dziękuję za wszelkie wskazówki.

Pozdrawiam

napisz coś więcej, np. jaki serwer

Hm, ogólnie zaopatrzyłem się w konto na rootnode.net (wiem, jakie ono jest, ale do prywatnego zastosowania idealne).

Ogólnie rzecz ujmując, serwer stoi na Apache’u bodaj 2.2.

1. Apache ma zainstalowanego Passengera?
  2. plik .conf apaczowy wskazuje na katalog public aplikacji?
  3. dawaj screenshota, będziemy chociaż wiedzieli która z warstw pluje tym 403

Ach, chyba na razie zrezygnuję z rootnode.net - straszne problemy teraz tam są. Vhosty nawet nie chcą działać…

A zatem znalazłem na szybko serwer zastępczy z Railsami 2.0.2, a aplikację mam napisaną na 2.2.2 i teraz rodzi się pytanie: jak zrobić, aby aplikacja napisana na nowszym RoR’ze, działała sprawnie na starszym?

/edit
Zaznaczę tylko, że jest to bardzo prosta aplikacja pisana na podstawie Agile.

Zrób rake rails:freeze:gems

Dzięki wielkie za pomoc :slight_smile: