Błąd 502

Witam,

Mam problem z uruchomieniem aplikacji RoR na serwerze megiteam.pl. Mianowicie zainstalowałem najnowsze railsy (3.1.1), stworzyłem nowy projekt, podpiąłem domenę do aplikacji i przy próbie wyświetlenia strony otrzymuje komunikat błędu 502. Sprawdziłem sobie w dziale pomocy i z tego co wyczytałem problem mogą tutaj stanowić zbyt małe prawa do skryptu(dispatch.fcgi), który odpowiada za uruchomienie FastCGI, bądź złe ścieżki do interpreterów. Niestety ja tego skryptu(dispatch.fcgi) u siebie nie mam także niewiele mi to pomogło. Mógłby ktoś wytłumaczyć mi tak krok po kroku jak pozbyć się tego błędu 502? O tym że jestem kompletnie zielony w tych sprawach wspominać chyba nie muszę.

FastCGI i twoje railsy nie maja nic wspólnego. Nie ma już chyba hostingów które pchają rails przez fastcgi.

Może jakieś logi, cokolwiek?

Próbowałeś odpalić na porcie w dev?

bundle exec rails s

i podejrzec przez curl co sie dzieje.

Bez jakiś logów trudno zgadywać.

Jeśli jesteś zielony to polecam najpierw nauczyć się deployować lokalnie. Przecyztaj http://www.modrails.com/documentation/Users%20guide%20Apache.html i zrób deploy lokalnie Apache + Passenger. Przeczytaj później analogiczny dokument jak deployować z Unicornem a potem ruszaj deployować na nieswoje serwery.

jak robisz deploy? poza spullowaniem kodu pamiętaj o bundle install --deployment, bundle exec rake assets:precompile i reset-app nazwa_apki

[quote=mapet]Witam,

Mam problem z uruchomieniem aplikacji RoR na serwerze megiteam.pl. Mianowicie zainstalowałem najnowsze railsy (3.1.1), stworzyłem nowy projekt, podpiąłem domenę do aplikacji i przy próbie wyświetlenia strony otrzymuje komunikat błędu 502. Sprawdziłem sobie w dziale pomocy i z tego co wyczytałem problem mogą tutaj stanowić zbyt małe prawa do skryptu(dispatch.fcgi), który odpowiada za uruchomienie FastCGI, bądź złe ścieżki do interpreterów. Niestety ja tego skryptu(dispatch.fcgi) u siebie nie mam także niewiele mi to pomogło. Mógłby ktoś wytłumaczyć mi tak krok po kroku jak pozbyć się tego błędu 502? O tym że jestem kompletnie zielony w tych sprawach wspominać chyba nie muszę.[/quote]
Może to pomoże

Niestety nadal mi nie wychodzi, z tym że obadałem nieco temat i mogę podać więcej szczegółów dotyczących tego problemu.

W logach:

ruby/gems/1.9/gems/sqlite3-1.3.4/lib/sqlite3/sqlite3_native.so: undefined symbol: sqlite3_open_v2

Próbowałem ominąć ten błąd po przez stworzenie projektu z z mysql czy też postgresql, niestety jedyna różnica to zamiast otrzymać błąd 502 dostaje 500, a w logach:

cache: [GET /] miss

Korzystam z ruby 1.9.2, thin.

Lista zainstalowanych gemów :

[code] * actionmailer (3.1.1)

• actionpack (3.1.1)
  • activemodel (3.1.1)
  • activerecord (3.1.1)
  • activeresource (3.1.1)
  • activesupport (3.1.1)
  • ansi (1.4.1)
  • arel (2.2.1)
  • builder (3.0.0)
  • bundler (1.0.21)
  • coffee-rails (3.1.1)
  • coffee-script (2.2.0)
  • coffee-script-source (1.1.3)
  • erubis (2.7.0)
  • execjs (1.2.9)
  • hike (1.2.1)
  • i18n (0.6.0)
  • jquery-rails (1.0.17)
  • json (1.6.1)
  • mail (2.3.0)
  • mime-types (1.17.2)
  • multi_json (1.0.3)
  • polyglot (0.3.3)
  • rack (1.3.5)
  • rack-cache (1.1)
  • rack-mount (0.8.3)
  • rack-ssl (1.3.2)
  • rack-test (0.6.1)
  • rails (3.1.1)
  • railties (3.1.1)
  • rake (0.9.2.2)
  • rdoc (3.11)
  • sass (3.1.10)
  • sass-rails (3.1.4)
  • sprockets (2.0.3)
  • sqlite3 (1.3.4)
  • thor (0.14.6)
  • tilt (1.3.3)
  • treetop (1.4.10)
  • turn (0.8.3)
  • tzinfo (0.3.31)
  • uglifier (1.0.4)[/code]
  1. Z jakiego serwera WWW korzystasz? Wnioskując po logach (cache: [GET /] miss) domyślam się, za apache. Napisz co podnosi railsy. Najlepiej wrzuć konfigurację z apache, jeśli z niego właśnie korzystasz.

2. Odnośnie błędu 500 to informację powinieneś mieć w logach aplikacji, a nie serwera www (apache). Zobacz log/production.log w katalogu z aplikacją.

3. W przypadku błędu 502 szczegóły powinny być w logach serwera www (apache). Szukaj w access.log, error.log lub logach, które zdefiniowałeś w konfiguracji dla wybranego vhosta.

[quote=mapet]Niestety nadal mi nie wychodzi, z tym że obadałem nieco temat i mogę podać więcej szczegółów dotyczących tego problemu.

W logach:

ruby/gems/1.9/gems/sqlite3-1.3.4/lib/sqlite3/sqlite3_native.so: undefined symbol: sqlite3_open_v2

[/quote]
To problem systemowy, po prostu linkujesz do złej binarki sqlite.

Tam masz podobny przypadek, ustaw poprawne ścieżki i przekompiluj gem