Błąd instalacji therubyracer

Witam,

Przy próbie instalacji therubyrace pojawia się taki błąd (ruby 1.9.1, Rails 3.1.0.rc5):

[code]Building native extensions. This could take a while…
ERROR: Error installing therubyracer:
ERROR: Failed to build gem native extension.

/usr/local/ruby-1.9/bin/ruby extconf.rb
creating Makefile[/code]
Znalazłem gdzieś na forum żeby przed tym zainstalować ‘libv8’ co też uczyniłem niestety niewiele mi to pomogło. Jak rozwiązać ten problem?

Sprawdź, co znajduje się w pliku:

/home/ibokocafe/www/.ruby/gems/1.9/gems/therubyracer-0.9.9/ext/v8/gem_make.out

Prawdopodobnie brakuje jakiejś biblioteki w systemie (np. wspomnianego libv8). Doinstaluj brakujące biblioteki (koniecznie w wersji “-dev”) i spróbuj jeszcze raz.

W pliku gem_make.out znajduje się to samo,

zainstalowałem libv8 ale nic to nie dało a nie wiem co jeszcze potrzeba.

W wersji -dev? Jeśli nie, to nie działą, bo nie ma headerów i dlatego się nie kompiluje.

[quote=brutek]W pliku gem_make.out znajduje się to samo,

zainstalowałem libv8 ale nic to nie dało a nie wiem co jeszcze potrzeba.[/quote]
Zainstalowałeś libv8, czy libv8-dev?

Mam tylko libv8 bo tylko to mogę zainstalować z gemów. Nic innego nie da rady zrobić bo nie mam praw roota na serwerze ;/z

No to mail do admina, od tego są.

Okazało się, że domyślnie instalował mi się libv8 w wersji dla systemu 64-bitowego.

Polecenie

gem install libv8 --platform x86-linux

rozwiązało sprawę. Taki lamerski błąd ;p.

Dzięki za pomoc, temat do zamkniecie.

Będę strasznym archeologiem, ale mam dokładnie ten sam błąd :wink:

Oczywiście

gem install libv8 --platform x86-linux

załatwia sprawę.

Ale niestety nasz ukochany bundler nie przyjmuje opcji --platform w żaden znany mi sposób. Więc przy deploy capistrano bundle install kończy się taaaaaaaką długą litanią - https://gist.github.com/1981237. Jak widać bundler automatycznie instaluje wersje 64bit i nie daje się w żaden sposób zmusić, żeby zrobić inaczej.

Zainstalowałem libv8 32bit dla całego systemu, ale to też nie pomaga. Godzina późna, panowie/panie z supportu dawno śpią a deploy robić trzeba :smiley: