Mam duze doświadczenie z Windowsem od strony administracji, umiem też postawić sobie nawet Rubiowe środowisko na Windowsie, to samo z Linuxem.
W nowej pracy dostałem Maca i mimo praktycznie żadnego wcześniejszego doświadczenia z macOS’em byłem sobie w stanie wszystko na spokojnie postawić już pierwszego dnia. Stawianie środowiska + instalacja gemów pod windom to jest katorga, pod macOS’em… po prostu działa (poza kilkoma drobnymi wyjątkami).
Trzeba być naprawdę zaślepionym i upartym żeby bawić się w Railsy na Windowsie. Inna opcja to taka, że jednocześnie pisze się coś stricte pod Windowsa i nie ma sensu przełączać się między systemami.
Wręcz przeciwnie. Na linuxach działa. A na OSX działa i nie męczysz się z konfiguracją tak mocno jak na linuxie, w developmencie, ale ma to swoją cenę oczywiście.
Przy próbie gem install bundler wyskoczył problem z SSL wiec poszperałem i znalazłem takie oto rozwiązanie -
This solution will work 100% and is the fastest on top. However, switching permanently to an insecure source connection is highly discouraged! That being said, here’s how to do it: