witam,
jak pewnie zaraz zobaczycie jestem świeży w temacie.
w tej chwili mam topór nad głową i panicznie szukam rozwiązania pewnego problemu.
mianowicie robie, można powiedzieć katalog.
stronka posiada dwie kolumny, jedna po lewej druga po prawej
chciałbym aby po lewej stronie wyświetlało mi się 5 produktów(ostatnio dodanych do bazy), które wcześniej wprowadzam sobie sam.
posiadają tam jakieś swoje atrybuty jak obrazek, opis i przyciski wiecej.
problem mój mega niezmierny polega na tym, że chciałbym aby po kliknieciu WIĘCEJ, szczegóły dotyczące danej rzeczy z lewej kolumny wyświetlały się na tej samej stronie w tej drugiej, prawej kolumnie. dodatkowo nie wiem jak ustawić wyświetlanie 5 produktów a nie 10 w tej lewej.
przypuszczam, że moje pytania są trywialne, ale czy ktokolwiek mógłby mi pomóc z tym wszystkim?
podpowiedzieć jakieś rozwiązanie?
będe mega mega wdzięczny za szybki reply.
jak do tej pory mam panel do dodawania “produktów” i ich przeglądania (zwykly list),potem to zachasłuje tak aby nit nie mógł tam grzebać
zorbiłem dodatkowy controler do przegladania w ktorym zdefiniowałem index tak:
class ViewController < ApplicationController
def index
@messages = Message.salable_items
end
end
do modelu wrzucilem oto:
def self.salable_items
find(:all)
end
chciałem wszystko wrzucić w jakiś template, ale nie wiem czy to zadziała.
kombinowałem troche sam ale po przeładowaniu w miejscu <%= @content_for_layout %> pojawiała mi się jakby strona w stronie
jak sie pewnie domyślacie pomagam sobie knigą The.Pragmatic.Programmers.Agile.Web.Development.with.Rails, jednakże czas mnie nagli i nie moge ogarnąć wszystkiego tak jakbym chciał
plis plis plis help