błagam pomocy

witam,
jak pewnie zaraz zobaczycie jestem świeży w temacie.
w tej chwili mam topór nad głową i panicznie szukam rozwiązania pewnego problemu.
mianowicie robie, można powiedzieć katalog.
stronka posiada dwie kolumny, jedna po lewej druga po prawej :slight_smile:

chciałbym aby po lewej stronie wyświetlało mi się 5 produktów(ostatnio dodanych do bazy), które wcześniej wprowadzam sobie sam.
posiadają tam jakieś swoje atrybuty jak obrazek, opis i przyciski wiecej.
problem mój mega niezmierny polega na tym, że chciałbym aby po kliknieciu WIĘCEJ, szczegóły dotyczące danej rzeczy z lewej kolumny wyświetlały się na tej samej stronie w tej drugiej, prawej kolumnie. dodatkowo nie wiem jak ustawić wyświetlanie 5 produktów a nie 10 w tej lewej.

przypuszczam, że moje pytania są trywialne, ale czy ktokolwiek mógłby mi pomóc z tym wszystkim?

podpowiedzieć jakieś rozwiązanie?

będe mega mega wdzięczny za szybki reply.

jak do tej pory mam panel do dodawania “produktów” i ich przeglądania (zwykly list),potem to zachasłuje tak aby nit nie mógł tam grzebać
zorbiłem dodatkowy controler do przegladania w ktorym zdefiniowałem index tak:

class ViewController < ApplicationController

def index
@messages = Message.salable_items
end
end

do modelu wrzucilem oto:

def self.salable_items
find(:all)
end

chciałem wszystko wrzucić w jakiś template, ale nie wiem czy to zadziała.
kombinowałem troche sam ale po przeładowaniu w miejscu <%= @content_for_layout %> pojawiała mi się jakby strona w stronie :frowning:

jak sie pewnie domyślacie pomagam sobie knigą The.Pragmatic.Programmers.Agile.Web.Development.with.Rails, jednakże czas mnie nagli i nie moge ogarnąć wszystkiego tak jakbym chciał

plis plis plis help

Na wstepie napisze, ze jesli takie pytania pozostaja dla Ciebie bez odpowiedzi to raczej to co tworzysz nie przyniesie Ci ani slawy ani pieniedzy. Moze lepiej zainwestowac te kilka godzin i przeczytac te ksiazke poniewaz wszystko czego potrzebujesz tam jest. Do tego dzieki tej ksiazce moze nie popelnisz wielu bledow.

Rozwiazanie problemu 5 ostatnich znajdziesz tu:
http://api.rubyonrails.com/classes/ActiveRecord/Base.html#M000860
parametr :limit
pewnie przydalby sie jeszcze :order

Kolejna rzecz to sprawa MVC: nie wrzucaj wszystkiego w jeden szablon ogolnie rzecz biorac nie wrzucaj logiki aplikacji do szablonu - masz od tego helpery.

witam,
dzieki za info jak do tej pory. to co tworze nie ma mi przynieść ani sławy ani pieniędzy. Po prostu musi działać a ja z railsami rozpoczynam dopiero swoją przygodę. Rada odnośnie przeczytania książki była chyba niepotrzebna o ile nie traktujesz mnie jak idioty.

Dzięki

Nie wiem jak Adam, ale ja po przeczytaniu Twojego pierwszego posta odnioslem wrazenie ze wlasnie tak Ciebie trzeba traktowac.

1. Co nas obchodzi ze Ciebie czas nagli ?
  2. Jezeli przeczytales Agile… to naprawde dziwne ze nie potrafisz tego zrobic
  3. Przeczytaj jeszcze raz swojego posta - z niego nie wynika zupelnie nic - no moze pozatym ze wogole nie wiesz jak sie za to zabrac…

Reasumujac - nie specjalnie jest sie o co zaczepic zeby Ci pomoc. Zatem nie pozostaje nic innego jak polecac ksiazki…

No niestety stary, chłopaki mają rację.
Tylko nie obrażaj się ale bierz się za knige:)
Ja sam ‘gryzę’ ‘Agile…’ także domyślam się co czujesz.

Pozdrawiam

hej, nie skumaliście chyba o co mi chodzi.
z moich postów wynika, że nie przeczytałem książki ani razu. i nie dlatego, że nie potrafie tylko dlatego że nie miałem na to czasu. dostałem polecenie wykonania czegoś w trymiga bez jakiejkolwiek znajomości tematu, dlatego po lekkim liźnięciu lektury postanowiłem poprosić o pomoc tutaj, gdyż nie wydawało mi się, że jest to takie trudne do wykonania, tymbardziej trudne do podpowiedzenia. jak widze myliłem się.

faktem jest że nie mam o railsie jakiegokolwiek pojęcia. dlatego zajrzałem tutaj o pomoc. chyba po to są fora nie?

to by było tyle w tym temacie chyba.

spotkajmy się przy bardziej rozwiniętych problemach.

tak przy okazji, czytaliście już wydanie drugie agile…? nie wiem czy zaczynać z betą czy z jedynką.

Zdecydowanie polecam dwójkę. Jest bardziej aktualna.

dobra, musze jeszcze raz prosić o pomoc. nie moge sobie z tym poradzić. mam też nadzieje że ten post nie wzbudzi tylu emocji ile poprzedni.
po prostu utknąłem.
książke czytam.

a więc, na stronie mam taki jakby mini podgląd newsów z lewej strony. wyciagam sobie 5 najnowszych i tam sobie siedzą.
amen
zrobiłem sobie kontroler ktory w indexie jak na razie trzyma mi prymitywny layout i te 5 newsow.
wiem ze potem moge to wlozyc sobie w templejta etc.
otóż moje niezmierne pragnienie jest takie, aby po kliknieciu na zapowiedz newsa, jego “wnętrze(szczegóły)” wyświetlić obok na tej samej stronie (albo tak samo wyglądającej) tak aby cały czas mieć te 5 zapowiedzi z lewej strony i szczegóły po kliknieciu.

podpowiadaliście helpery, jednakże nie wiem jak mam to poskładać.

wychodzi brak doświadczenia chyba…

na prawde prosze o pomoc

[quote=mlssn]a więc, na stronie mam taki jakby mini podgląd newsów z lewej strony. wyciagam sobie 5 najnowszych i tam sobie siedzą.
amen
zrobiłem sobie kontroler ktory w indexie jak na razie trzyma mi prymitywny layout i te 5 newsow.
wiem ze potem moge to wlozyc sobie w templejta etc.
otóż moje niezmierne pragnienie jest takie, aby po kliknieciu na zapowiedz newsa, jego “wnętrze(szczegóły)” wyświetlić obok na tej samej stronie (albo tak samo wyglądającej) tak aby cały czas mieć te 5 zapowiedzi z lewej strony i szczegóły po kliknieciu.

podpowiadaliście helpery, jednakże nie wiem jak mam to poskładać.

wychodzi brak doświadczenia chyba…

na prawde prosze o pomoc[/quote]
Możesz to zrobić tak:

w ApplicationController wyciągaj newsy, będą one dzielone pomiędzy wszystkimi kontrolerami. Utwórz metodę get_latest_news i załóż before_filter aby ją wykonywać przed każdym requestem:

[code=“ruby”]class ApplicationController

before_filter :get_latest_news

def get_latest_news
@news = News.find :all, :limit => 5
end

end[/code]
Teraz w każdym templejcie będziesz miał dostępną kolekcję obiektów @news.

Tworzysz helper w ApplicationHelper z metodą render_news, która wyświetli po lewej stronie newsy:

class ApplicationHelper def render_news r = '' @news.each do |n| r << link_to(n.title, :action=>'show', :id=>n) + '<br/>' end r end end
Tworzysz teraz layout dla aplikacji w layouts/application.rhtml

[code=“html”]

<%= render_news %> <%= @content_for_layout %> [/code] i jeden kontroler z dwiema metodami:

[code=“ruby”]class NewsController < ApplicationController

def index
end

def show
@news = News.find params[:id]
end[/code]
Teraz tworzysz 2 templejty do powyższych metod w app/views/news/

index.rhtml

tu jest index

oraz show.rhtml

News in detail: @news.to_s

Wiem, że to niezbyt dokładne wyjaśnienie, ale ogólnie rzecz biorąc idąc tym torem rozwiążesz swój problem.

Powodzenia !

hej
wielki wielki szacun za pomoc.

powiem szczerze, że uporałem się z tym sam.
nie wiem czy nie amatorsko troche ale jednak.

zrobilem sobie tak:

zrobilem sobie view w ktorym wyswietlam 5 produktow <% for product in @products %> bla bla bla

potem obok wlepiłem <%= render :partial => “product”, :object => @product %> i w linku przekazuje mu id. a w _product.rhtml mam wyswietlanko

jak bardzo zły jest mój pomysł?