Właśnie jestem w trakcie przeprowadzki na Linux’a.
Zainstalowałem Rails’a i niby działa - generuje drzewo projektu i działa powitalna strona dla adresu bez parametrów.
Problem jest taki, że po przekazaniu parametrów w url’u otrzymuje biały ekran, bez względu na to czy są one prawidłowe czy nie.
Będe bardzo wdzięczny za wszelkie sugestie ponieważ wogóle nie wiem jak rozwiązać ten problem.
Normalnie w przypadku podania błędnych “parametrów” wyświetlana jest przynajmniej informacja o błędzie. Tymczasem tutaj zawsze biały ekran.
Przykład z książki “Aigle Web…” :
dla adresu: localhost:3000 -> ekran powitalny
dla adresu: localhost:3000/say/hello (gdy jest on obsługiwany) -> biały ekran
dla adresu: localhost:3000/say2/hello2 (gdy nie ma ani takiego kontrollera ani akcji) -> biały ekran
Nie działa przykład kodu działający na innym systemie.
Czyli to nie kwestia kodu.
Jest to pewnie kwestia instalacji. Dodam że problem występuje na Linux Ubuntu, Ruby instalowany z repozytoriów wersja 1.8.4, rails instalowany tak jak opisano w “Aigle Web…” - wersja 1.1.2.
Piszcie prosze to co wam przyjdzie na myśl, bo póki co ja sam tu za wiele nie wymyśle.
[quote=kartel]Normalnie w przypadku podania błędnych “parametrów” wyświetlana jest przynajmniej informacja o błędzie. Tymczasem tutaj zawsze biały ekran.
Przykład z książki “Aigle Web…” :
dla adresu: localhost:3000 -> ekran powitalny
dla adresu: localhost:3000/say/hello (gdy jest on obsługiwany) -> biały ekran
dla adresu: localhost:3000/say2/hello2 (gdy nie ma ani takiego kontrollera ani akcji) -> biały ekran
Nie działa przykład kodu działający na innym systemie.
Czyli to nie kwestia kodu.
Jest to pewnie kwestia instalacji. Dodam że problem występuje na Linux Ubuntu, Ruby instalowany z repozytoriów wersja 1.8.4, rails instalowany tak jak opisano w “Aigle Web…” - wersja 1.1.2.[/quote]
A na pewno RoR działa ci w na tym linuksie w trybie development a nie production? Odpalasz aplikację jako ruby script/server ? Zobacz też co widzisz we logach.
Rendering /usr/lib/ruby/gems/1.8/gems/actionpack-1.12.1/lib/action_controller/templates/rescues/layout.rhtml (404 Page Not Found)[/code]
2. Dla prawidłowego url z istniejącym controllerem i akcją niby jest OK, odpowiedź serwera 200 - w przeglądarce i tak biało :|.
Processing SayController#hey (for 127.0.0.1 at 2006-06-17 03:22:17) [GET]
Session ID: b446fdd9144534e26979848ef78357c2
Parameters: {"action"=>"hey", "controller"=>"say"}
Rendering say/hey
Completed in 0.00370 (270 reqs/sec) | Rendering: 0.00131 (35%) | 200 OK [http://localhost/say/hey]
Na dziś dobranoc, i dzięki za zainteresowanie.
Może już dłużej nie truje i zakańczam ten wątek. Po zmianie położenia geograficznego o 150km nic mnie nie olśniło, a czasu na dalsze dłubanie brak.
Liczyłem że jest to bardziej pospolity problem i odpowiedź będzie szybka i prosta.
Jak znam życie rozwiązanie przyjdzie z czasem.
Poki co railsy mam na innym systemie.
Przypomniało mi się że niegdyś taki wątek założyłem.
Tak jak pisałem rozwiązanie przyszło samo gdy go nie szukałem. Bywa że taka sytuacja zadrza się na dystrybucjach Debiana i pochodnych (np. Ubuntu).
Nie podam linku do kierującego do rozwiązania bo nie dodałem do zakładek i przepadło