Brak reakcji na przekazane w url'u parametry

Witam

Właśnie jestem w trakcie przeprowadzki na Linux’a.
Zainstalowałem Rails’a i niby działa - generuje drzewo projektu i działa powitalna strona dla adresu bez parametrów.
Problem jest taki, że po przekazaniu parametrów w url’u otrzymuje biały ekran, bez względu na to czy są one prawidłowe czy nie.

Będe bardzo wdzięczny za wszelkie sugestie ponieważ wogóle nie wiem jak rozwiązać ten problem.

PS. Z samymi Railsami też dopiero zaczynam.

Pozdrawiam

Kartel

Przydalby sie jakis przykladowy kod i to jakie “parametry” przekazujesz.

Nie podałem bo nie ma to większego znaczenia.

Normalnie w przypadku podania błędnych “parametrów” wyświetlana jest przynajmniej informacja o błędzie. Tymczasem tutaj zawsze biały ekran.

Przykład z książki “Aigle Web…” :

dla adresu: localhost:3000 -> ekran powitalny

dla adresu: localhost:3000/say/hello (gdy jest on obsługiwany) -> biały ekran

dla adresu: localhost:3000/say2/hello2 (gdy nie ma ani takiego kontrollera ani akcji) -> biały ekran

Nie działa przykład kodu działający na innym systemie.
Czyli to nie kwestia kodu.
Jest to pewnie kwestia instalacji. Dodam że problem występuje na Linux Ubuntu, Ruby instalowany z repozytoriów wersja 1.8.4, rails instalowany tak jak opisano w “Aigle Web…” - wersja 1.1.2.

Piszcie prosze to co wam przyjdzie na myśl, bo póki co ja sam tu za wiele nie wymyśle.

Pozdrawiam

[quote=kartel]Normalnie w przypadku podania błędnych “parametrów” wyświetlana jest przynajmniej informacja o błędzie. Tymczasem tutaj zawsze biały ekran.

Przykład z książki “Aigle Web…” :

dla adresu: localhost:3000 -> ekran powitalny

dla adresu: localhost:3000/say/hello (gdy jest on obsługiwany) -> biały ekran

dla adresu: localhost:3000/say2/hello2 (gdy nie ma ani takiego kontrollera ani akcji) -> biały ekran

Nie działa przykład kodu działający na innym systemie.
Czyli to nie kwestia kodu.
Jest to pewnie kwestia instalacji. Dodam że problem występuje na Linux Ubuntu, Ruby instalowany z repozytoriów wersja 1.8.4, rails instalowany tak jak opisano w “Aigle Web…” - wersja 1.1.2.[/quote]
A na pewno RoR działa ci w na tym linuksie w trybie development a nie production? Odpalasz aplikację jako ruby script/server ? Zobacz też co widzisz we logach.

Tak działa w trybie development.

Odpalam tak jak napisałeś, a także za pomocą RadRails.

Logi:

1. Dla źle podanej akcji zwraca 404 - w przeglądarce biało.

[code]Processing SayController#heya (for 127.0.0.1 at 2006-06-17 03:18:59) [GET]
Session ID: 6440af73807e4f5dbf0016a2c39937fa
Parameters: {“action”=>“heya”, “controller”=>“say”}

ActionController::UnknownAction (No action responded to heya):
/usr/lib/ruby/gems/1.8/gems/actionpack-1.12.1/lib/action_controller/filters.rb:368:in perform_action_without_benchmark' /usr/lib/ruby/gems/1.8/gems/actionpack-1.12.1/lib/action_controller/benchmarking.rb:69:inperform_action_without_rescue’
/usr/lib/ruby/1.8/benchmark.rb:293:in measure' /usr/lib/ruby/gems/1.8/gems/actionpack-1.12.1/lib/action_controller/benchmarking.rb:69:inperform_action_without_rescue’
/usr/lib/ruby/gems/1.8/gems/actionpack-1.12.1/lib/action_controller/rescue.rb:82:in perform_action' /usr/lib/ruby/gems/1.8/gems/actionpack-1.12.1/lib/action_controller/base.rb:381:inprocess_without_filters’
/usr/lib/ruby/gems/1.8/gems/actionpack-1.12.1/lib/action_controller/filters.rb:377:in process_without_session_management_support' /usr/lib/ruby/gems/1.8/gems/actionpack-1.12.1/lib/action_controller/session_management.rb:117:inprocess’
/usr/lib/ruby/gems/1.8/gems/rails-1.1.2/lib/dispatcher.rb:38:in dispatch' /usr/lib/ruby/gems/1.8/gems/rails-1.1.2/lib/webrick_server.rb:115:inhandle_dispatch’
/usr/lib/ruby/gems/1.8/gems/rails-1.1.2/lib/webrick_server.rb:81:in service' /usr/lib/ruby/1.8/webrick/httpserver.rb:104:inservice’
/usr/lib/ruby/1.8/webrick/httpserver.rb:65:in run' /usr/lib/ruby/1.8/webrick/server.rb:173:instart_thread’
/usr/lib/ruby/1.8/webrick/server.rb:162:in start_thread' /usr/lib/ruby/1.8/webrick/server.rb:95:instart’
/usr/lib/ruby/1.8/webrick/server.rb:92:in start' /usr/lib/ruby/1.8/webrick/server.rb:23:instart’
/usr/lib/ruby/1.8/webrick/server.rb:82:in start' /usr/lib/ruby/gems/1.8/gems/rails-1.1.2/lib/webrick_server.rb:67:indispatch’
/usr/lib/ruby/gems/1.8/gems/rails-1.1.2/lib/commands/servers/webrick.rb:59
/usr/local/lib/site_ruby/1.8/rubygems/custom_require.rb:21:in require' /usr/lib/ruby/gems/1.8/gems/activesupport-1.3.1/lib/active_support/dependencies.rb:147:inrequire’
/usr/lib/ruby/gems/1.8/gems/rails-1.1.2/lib/commands/server.rb:30
/usr/local/lib/site_ruby/1.8/rubygems/custom_require.rb:21:in require' /usr/lib/ruby/gems/1.8/gems/activesupport-1.3.1/lib/active_support/dependencies.rb:147:inrequire’
./script/server:3
-e:4

Rendering /usr/lib/ruby/gems/1.8/gems/actionpack-1.12.1/lib/action_controller/templates/rescues/layout.rhtml (404 Page Not Found)[/code]
2. Dla prawidłowego url z istniejącym controllerem i akcją niby jest OK, odpowiedź serwera 200 - w przeglądarce i tak biało :|.

Processing SayController#hey (for 127.0.0.1 at 2006-06-17 03:22:17) [GET] Session ID: b446fdd9144534e26979848ef78357c2 Parameters: {"action"=>"hey", "controller"=>"say"} Rendering say/hey Completed in 0.00370 (270 reqs/sec) | Rendering: 0.00131 (35%) | 200 OK [http://localhost/say/hey]
Na dziś dobranoc, i dzięki za zainteresowanie.

Pozdrawiam

A co sie dzieje gdy w akcji zrobisz tak:
render(:text => “Witaj”)

Też biały ekran, odpowiedź serwera 200.

Gdy w tej samej akcji popełniłem “syntax error” w logach zostało to odnotowane, a ekran biały.

Jak tak dalej bedę się z tym motał to przekieruje port ssh i podam hasło :stuck_out_tongue:

Tak sobie myśle może spróbować innego serwera niż webbrick, bo rządanie dociera, jest obsłużone, a odpowiedzi brak.

Uzywam i WEBrica i Lighty’ego w development i nigdy nie mialem problemow.

A moze stworzyles layout i @content_for_layout masz w nieodpowiednim miejscu?

Oj nie, tak jak pisałem najprostszy z możliwych przykładów nie działa na tym systemie, na innym ten sam przeniesiony działa.

Może już dłużej nie truje i zakańczam ten wątek. Po zmianie położenia geograficznego o 150km nic mnie nie olśniło, a czasu na dalsze dłubanie brak.
Liczyłem że jest to bardziej pospolity problem i odpowiedź będzie szybka i prosta.
Jak znam życie rozwiązanie przyjdzie z czasem.
Poki co railsy mam na innym systemie.

Dziekuje za porady i pozdrawiam

Przypomniało mi się że niegdyś taki wątek założyłem.
Tak jak pisałem rozwiązanie przyszło samo gdy go nie szukałem. Bywa że taka sytuacja zadrza się na dystrybucjach Debiana i pochodnych (np. Ubuntu).
Nie podam linku do kierującego do rozwiązania bo nie dodałem do zakładek i przepadło :slight_smile:

Pozdrawiam