Cześć,
Mój plan to testy widoków i controlera za pomocą Cucumber i testy modeli za pomocą Rspeca.
Jak przetestować hidden_fields, tzn jak sprawdzić czy ukryte parametry zostały przekazane do bazy?
Cześć,
Mój plan to testy widoków i controlera za pomocą Cucumber i testy modeli za pomocą Rspeca.
Jak przetestować hidden_fields, tzn jak sprawdzić czy ukryte parametry zostały przekazane do bazy?
To jest zły plan, bo testy kontrolera Capybara się do tego nie nadaje – od tego są testy jednostkowe.
Ale tak serio - jeśli chodzi Ci o testy integracyjne, to możesz zawsze wystartować Capybarę z Selenium (Capybara.default_driver = :selenium) i tam masz dostęp do javascriptu (execute_script / evaluate_script) i sobie możesz robić cuda z ukrytymi polami (o ile naprawdę masz taką potrzebę).
Moje podejście jest takie, że testy integracyjne testują tylko to co widzi użytkownik, w miarę możliwości z perspektywy użytkownika. Czyli sprawdzam “czy się w bazie zapisało” tyko w wyjątkowych okolicznościach, wszystkie asercje tyczą się widoków które widzi użytkownik bądź URLi, cookies itd.