Carrierwave + MiniMagick

Yo! Na początek napiszę czego używam:

[code]- carrierwave 0.6.0

• rails 3.2.1
  • mini_magick 3.4
  • ruby 1.9.2p290[/code]
    Otóż chciałbym podczasu uploadu plików robić na nich od razu resize (nie chcę generować thumb’ów - chcę od razu robić resize i zapisywać je tylko w takiej postaci)
    plik image_uploader.rb:
process :resize_to_fit => [200, 200]

Ale po akceptacji forma z obrazkiem dostaję błąd:

1 error prohibited this organization from being saved: Image image Failed to manipulate with MiniMagick, maybe it is not an image? Original Error: MiniMagick::Invalid
PS. Jeżeli nie robię resize - upload działa bez zarzutu

PS2.Dodałem do config/environment.rb:

require 'rubygems' require "mini_magick"
w nadziei, że to coś pomoże - niestety bez zmian :confused: (btw. jest to w ogóle wymagane?)
Jeżeli ktoś zna odp. i chce nabić sobie fame: http://stackoverflow.com/questions/9905499/carrierwave-mini-magick-gems-not-an-image-error

To samo używam tylko z RMagick działa:

[code=ruby]class ImageUploader < CarrierWave::Uploader::Base

Include RMagick or ImageScience support:

include CarrierWave::RMagick
#include CarrierWave::MiniMagick

include CarrierWave::ImageScience

Choose what kind of storage to use for this uploader:

storage :file

storage :s3

Override the directory where uploaded files will be stored.

This is a sensible default for uploaders that are meant to be mounted:

def store_dir
“uploads/#{model.class.to_s.underscore}/#{mounted_as}/#{model.id}”
end

Process files as they are uploaded:

process :resize_to_fit => [400, 400]
end[/code]
zmień mini na rmagick i sprawdz

no właśnie niestety chodzi o to, żeby używać MiniMagick :confused:
z RMagick próbowałem tak tylko żeby sprawdzić czy działa, cośtam żygało innymi błędami po drodze i zaniechałem prób - i tak końcowo ma być MiniMagick :confused:

Spróbuj użyć imagemagick z linii komend na pliku, który ładujesz. Powinieneś dostać konkretniejszą odpowiedź co jest nie tak. Spróbuj też podejrzeć komendy, które te carrierwave i mini_magick odpalają na pliku.

dzięki! sprawdziłem konsolę i okazało się że ‘jpeg delegates is missing’ - ponowna instalacja Image Magicka według tych porad: http://reinventar.com/2011/04/05/install-imagemagick-on-ubuntu-with-delegates/ rozwiązała problem :wink: