Ciekawa oferta dla programisty Ruby on Rails! Katowice

Mnie tylko rozwala ilu mamy na tym forum specjalistów od HR :confused: W regulaminie nie ma napisane nic o tym że oferta musi mieć widełki. Większość postów nadaje się do usunięcia z powodu łamania regulaminu tego podforum. Nie usuwam bo i tak to nic nie zmieni. Moja rada która i tak trafi kulą w płot - zajmijcie się programowaniem, świata nie zmienicie w ten sposób.

@Paweł: dawniej to forum było dosyć mocno czyszczone z takich dyskusji, czy było to dobre czy złe trudno mi powiedzieć. Ale nie zgodzę się że świata nie zmienimy, właśnie o to chodzi żeby świat zmieniać, uświadamiać ludzi, może się poprawią, kto wie. Ale jak im nikt nie powie to na 100% się nie zmienią bo po co.

Ja rozumiem że te duskusje mają dobre intencje. Tylko czy napewno dokońca przemyślane. Większość tych niedobrych zgłoszeń pojawia się tutaj całkowicie umyślnie. To czysta premedytacja pracodawców niepodawanie widełek. Tępiąc takie ogłoszenia możemy doprowadzić do sytuacji że w Polsce, gdzie mamy takie a nie inne realia będziemy postrzegani jako elitarystyczne grono programistów. Teraz pytanie do was, żebyście się zastanowili czy będąc i tak od samego początku niszową społecznościa chcemy być tak postrzegani. Możemy zmienić regulami, zabronić podawania ogłoszeń bez widełek. Tylko czy to będzie na dłuższą mete dobre dla nas jako społeczności ? Mniej ogłoszeń to jeszcze mniej pracy i obraz Ruby w polsce jako jeszcze bardziej niszowego języka.

@Paweł, moim zdaniem takimi dyskusjami jednak zmienimy świat. Ba, już zmieniliśmy! Porównaj tylko railsowe oferty pracy i te z podobnych, konkurencyjnych środowisk (Django, Pylons itp). Polska społeczność Railsowców ciężko pracowała na taki stan rzeczy, ale się opłaciło. Zauważ, że popyt na programistów Rails jest spory, podaż znacznie mniejsza. Skoro mamy „przewagę”, dlaczego by jej nie wykorzystać i wymagając więcej nie zrobić czegoś dobrego dla rynku?

Zresztą, czego my wymagamy? Jedynie uczciwości i szacunku. Uczciwości, bo postując w tematyce pracy (a więc umowy polegającej na obustronnej wymianie z obustronną korzyścią), nieuczciwe jest podawanie bardzo konkretnych wymagań i bardzo mglistych i niejasnych (vide: „atrakcyjne wynagrodzenie”) korzyści w zamian. A szacunku, bo jeśli ktoś każe mi marnować benzynę, czas itp na to, bo dowiedzieć się elementarnej dla mnie informacji, jaką jest wynagrodzenie, mogąc podać to w samym ogłoszeniu, to oczywiście z premedytacją pokazuje brak szacunku do przyszłego pracownika.

Dlatego uważam, że nie wymagamy dużo. Ale wymagamy słusznie.