ktoś używa? jest darmowy? da się go zainstalować za pomocą apt-get i jak z obsługą tego programu? “Railstutorial.org” poleca żeby go używać? wygląda fajnie ale zastanawiam się jak z niego się dokładnie korzysta Podpowiedzcie ;]
Sam czasem korzystam z IDE webowego, ale zamiast Cloud9 wolę https://codenvy.com, mam wrażenie że jest to tam jakoś lepiej poukładane. Do tego w Cloud9 nie wiem jak ustawić żeby mi SLIM’a kolorowało, a w codenvy na dzień dobry to miałem
Ja mam pytanie natury bardziej ogólnej: lepiej korzystać z IDE w chmurze, czy jednak lepiej instalować sobie jakieś IDE lokalnie na swoim kompie? Z czego Wy, bardziej doświadczeni programiści, korzystacie? Widzicie jakieś zagrożenia, czy niedogodności w związku z korzystaniem z IDE w chmurze?
Ja lubię, niezależnie od języka, pracować z kombajnem, który ma wbudowany jakiś wizualny debugger. W przypadku rubiego nie znalazłem nic lepszego od Rubymine. Jak na razie wszystkie ide w cloudzie nie dorastają mu do pięt jeżeli chodzi o ilość featerów, kontekstowe podpowiadanie skłądni czy kontekstowe go-to.
Sam jestem ciakaw jak inni programiści podchodzą do IDE. Trcohe się pobawiłem narzędziem i spodobało mi się. Może dlatego, że jest to nawa zabawka :D. W związku z tematem mam następujące pytanie: czy ktoś z Was instalował i konfigurował na VPS dostarczanym przez np. OVH?
Korzystałem z Cloud9. Ostatnio postawiłem Ubuntu 16.04, RVM, Ruby 2.5 i Rails 5.1.4 + edytor Atom.
Wszystko trwało kilkadziesiąt minut.
Moje pytanie, jaki jest sens używać IDE online? Widzę sens tylko wtedy kiedy zachodzi potrzeba pracowania na różnych kompach.
Ja akurat nie widzę nawet wtedy sensu. Pracuję na 3 kompach, w domu i w biurze linuxy a jak gdzieś jadę i muszę coś klepnąć to się męczę na mac’u. Na każdym z nim mam prawie identyczne środowisko pracy i edytory/IDE które się ładnie ze sobą synchronizują przez net.
Atom nie jest typowym IDE, nie ma w sobie kompilatorów ani narzędzi do kompilacji.
Jeśli potrzebujesz zawodowego IDE to RubyMine.
Ale na etapie nauki moim zdaniem Atom to dobry pomysł. To coś pomiędzy TextMate, Sublime a Emacs, Vim.
Jeśli potrzebujesz uruchamiać programy z poziomu Atoma to możesz skorzystać z pakietu: