Mam problem związany z generowaniem i cachowaniem widoków w trybie produkcyjnym. Aplikacja to mały cms do budowania prostych stron i w trybie developerskim nie ma problemu, poniważ budowany są widoki erb (przy pierwszym wywołaniu widoku jeśli jeszcze nie istnieje). Problem zaczynam się w trybie produkcyjnym, widoki są cachowane, więc pierwsze wywołanie widoku powoduje jego ‘zbudowanie’, widok istnieje na dysku, ale nie ma go w cach-u aplikacji. Po tym wstępie pytanie - czy istnieje możliwość przebudowania zcachowanych widoków w trypie produkcyjnym?
Masz ‘builder-a’ strony. czyli tworzysz sobie strone, przeciągasz ustawiasz etc. (dajesz to klientowi), czyli zbudował sobie nową strone, zrobił aktualizacje, wyczyścił stare pliki, więc teraz potrzebujesz zbudowania nowych…
Nie o to mi chodziło. Na produkcji po stronie admin-a budujesz sobie strone, układasz z klocków, usuwasz wszystkie stare widoki dla applikacji, np. wchodzisz na strone ‘kontakt’, zmieniłeś formularz kontatkowy, więc tworzysz nowy widok, który jest wyświetlany po stronie użytkownika. Pierwsze wejście generuje tą strone fizycznie na dysku, ale nie jest ona widziana przez applikacje (na produkcji widoki są cachowane i chodzi mi o ten cache, który jest przładowywany po restarcie serwera).
Wydaje mi się, że tworzysz to samo co wbudowane cachowanie stron już robi. Czym Twoje rozwiązanie różni się od wbudowaniego? Czego brakuje we wbudowanym cachowaniu, aby osiągnąć zamierzony przez Ciebie efekt?
Wojtku, wydaje mi się że chodzi o coś innego: widoki aplikacji są generowane po stronie serwera a “cache” polega na wstępnym i niepożądanym załadowaniu widoków ERB, w taki sposób, że przy zmianie plików widoku, załadowana wersja ulega odświeżeniu. Ja nie wiem jak to zrobić :).