Hej,
podjalem sie robienia strony/bloga i wybralem wordpressa. Niestety, po dodaniu kilku dodatkow jak wiele jezykow oraz S3 wszystko zaczelo dziwnie dzialac/nie dzialac. Rozwazam przeniesienie hostingu na wordpress.com ale raczej zalatwi to tylko czesc problemow.
Zastanawiam sie nad uzyciem jakiegos rozwiazania w Railsach, co jest obecnie wspierane/uzywane i co mozecie polecic?
Potrzebuje:
2 wersji jezykowych
drzewko stron
galerie
Uzywa ktos jeszcze Radiant CMS? Projekt wyglada na troche opuszczony…
I to chyba tyle. Jekyll czy tam co jest teraz cool bylby najlepszy, jednak chce dac dostep do edycji osobom, ktore w zyciu nie slyszaly o gicie…
Swojego czasu wyceniałem projekt oparty o cameleon-cms i mogę go z czystym sumieniem polecić.
Ma bardzo fajne opcje, miedzy innymi tworzenie custom fields’ów, ktore mozna użyć jako np prostej galeri, no i tłumaczenia też idzie tam prosto zrobić. Na stronie jest dostęp do demo, jak wygląda ten CMS od środka.
timber/twig - szablony, dzięki którym można uniknąć spaghetti code
wielojęzyczność można oblatać multisitem
Osobiście jestem fanem stron statycznych, ale jeżeli musisz dodać CMS to chyba najprościej będzie jednak użyć Wordpressa. W firmie robimy CMS w railsach, ale to zwykle w dwóch przypadkach:
gdy CMS ma być bardzo prosty (gdzie Wordpress jest overkillem)
gdy CMS jest mocno customizowany (wtedy Wordpress to za mało lub za duża rzeźba)
@epicatization Cameleon Cms wyglada bardzo fajnie - sprawia wrazenie dobrej bazy do dalszego rozwoju. Jak bede mial chwile, to zaczne dzialac, na razie wordpressa ogarnalem na tyle, ze sie nie wywala (ale nadal dziala dziwnie…).