Proszę o polecenie jakiegoś opensource CMS’a.
Przesiadam się z php na ruby potrzebuje CMS’a do nauki
Wcześniej zaprzyjaźniłem się z frameworkiem Cakephp ponieważ jest wzorowany na RoR.
Proszę o polecenie jakiegoś opensource CMS’a.
Przesiadam się z php na ruby potrzebuje CMS’a do nauki
Wcześniej zaprzyjaźniłem się z frameworkiem Cakephp ponieważ jest wzorowany na RoR.
nie do końca rozumiem, chcesz uczyć się frameworka (i przy tym pewnie języka) poprzez co? używanie gotowego CMSa?
Taki CMS to świetny przykład do nauki - możliwość podglądu zastosowanych rozwiązań, analiza pisanego kodu itp.
Dziękuje za podanie 2 przykładów.
Też uważam, że praca z jakimś projektem może być fajniejsza niż pisanie CRUD-ów z książką - ale tylko pod warunkiem, że już ogarniasz podstawy języka i masz jakieś doświadczenie w programowaniu.
[quote=cotowaty]Taki CMS to świetny przykład do nauki - możliwość podglądu zastosowanych rozwiązań, analiza pisanego kodu itp.
Dziękuje za podanie 2 przykładów.[/quote]
Nie jest to cms ale imo dobry kod
Zdecydowanie NIE polecam BrowserCMS na początku wyglądał bardzo obiecująco, niestety mnóstwo ale to mnóstwo tragicznego kodu, i dosyć kiepskich wyborów architektonicznych.
nie szukaj tylko swój napisz
Jestem mega początkujący jeżeli chodzi o ruby i railsy, ale wydaje mi się, że uczenie się z gotowego kodu jest dużo trudniejsze niż napisanie jakiegoś prostego serwisiku od zera.
Polecam przerobić tutorial http://ruby.railstutorial.org/ruby-on-rails-tutorial-book , a potem forum, stackoverflow, google i piszemy coś swojego
LocomotiveCMS jest bardzo fajny, polecam go również. Jest z nim jednak jeden mały szkopuł: używa MongoDB zamiast relacyjnej bazy danych.