Od jakiegoś czasu staram się dużo czasu poświęcać na naukę Rubiego. Po przeczytaniu 2 książek: “Ruby: Programowanie”, “Ruby. Tao programowania w 400 przykładach” oraz "Ruby on Rails. Wprowadzenie. Wydanie II ", chciałbym dalej poszerzać swoją wiedzą w bardziej praktycznych zastosowaniach.
Nie chodzi mi tutaj o czytanie kolejnych książek i artykułów które przedstawiają działanie poszczególnych funkcji języka.
Co radzicie aby dalej rozwijać swoje umiejętności w tym języku, może jakieś pomysły co do napisania określonych programów ? Sam oprócz “hello Word” w tej chwili nie mam pomysłu.
Oczywiście mogę zacząć pisać sklep lub CMSa jednak nie o to mi chodzi. Jeśli ktoś zrozumiał moją prośbę proszę o porady
Pisz. Pisz. Pisz. Nic nie zastąpi dupogodzin przy komputerze. A najszybciej się nauczysz współpracując z innymi.
Projektów szukaj na githubie. Np Bragi, tworzy zadania dla studentów uczących się Rubiego. Możesz przejrzeć to co stworzył i dopisać nowe zadania. http://github.com/bragi/ruby_training
Ktoś ma jakieś projekty, w których przydałaby się pomoc Sajrox’a?
[quote=sajrox]Nie chodzi mi tutaj o czytanie kolejnych książek i artykułów które przedstawiają działanie poszczególnych funkcji języka.
Co radzicie aby dalej rozwijać swoje umiejętności w tym języku, może jakieś pomysły co do napisania określonych programów ? Sam oprócz “hello Word” w tej chwili nie mam pomysłu.[/quote]
Znajdź pracę lub zlecenie.
Serio… jedyna słuszna metoda uczenia się nowych rzeczy, to wykorzystywania ich w praktyce.
Ja chcąc nauczyć się Rubiego nie przeczytałem ani jednej książki, tylko od razu znalazłem pracę w tym języku (oczywiście pracodawca doskonale wiedział, że jestem totalnie zielony). Teraz powoli przenikam do świata JEE i zrobiłem dokładnie to samo…
To naprawdę działa
O, mam ten sam problem. Wydaje mi się, że opanowałem świat Railsów na tyle dobrze bym mógł zacząć coś poważniejszego robić (a bardzo chciałbym wreszcie ruszyć do przodu), a z drugiej strony ja nawet nie miałbym co do CV wpisać Pewnie to złe podejście, ale wątpię by ktokolwiek chciał zatrudnić osobę może i kreatywną, ale bez matury (1 LO jeszcze). Chyba najlepszym wyjściem z tej sytuacji to poznanie ludzi poprzez zaangażowanie się w lokalne RUGi i uczestniczenie w różnorakich konferencjach (jak zbliżające sie EuRuKo '10).
Najlepszym sposobem jest realny projekt - albo praca w firmie albo wymyślenie swojego projektu - na tyle ciekawego, żeby wytrwać przynajmniej kilka miesięcy. Żadna książka nie nauczy Cię tyle co rozwiązywanie realnych problemów. Poza tym dobrze jest mieć stały kontakt z kimś lepszym od siebie (mentor).
Nie musi być to coś nowego, możesz nawet sobie zacząć klepać Twojego Basecampa (na przykład projekt listy To-do), żeby wykorzystać jakoś wiedzę w praktyce.
A tak swoją drogą, to jestem w podobnej sytuacji, co Sebcioz - niby sobie coś tam klepię, ale że nie mam żadnego “szefa” czy drugiej osoby do pisania kodu, to idzie to jak krew z nosa.
Hmmm a może by to połączyć z “giving back to open-source” i przy okazji rozwiązać kilka realnych problemów ludzkości
Mam kilka pomysłów na proste projekty - generalnie chodzi o to, że kilka aplikacji by mi się po prostu przydało. A chyba nie tylko mi. Sam się niby do nich zabieram ale czasu zawsze brak… ale gdyby ktoś chciał taki projekt zacząć, wrzucić na GitHuba to ja bym chętnie uczestniczył/pomógł/podpowiedział co gdzie i jak. I może więcej osób by się dorzuciło.
Pomysł 1 - zrzut prosto z głowy:
Mamy w firmie odwieczny problem z zamawianiem obiadów. Jest nas niby tylko kilkanaście osób, ale
wybrać miejsce z którego zamawiamy
zebrać zamówienia od tego tałatajstwa
zebrać kasę
znaleźć chętnego do zadzwonienia
… no czasem ciężko z tym bywa.
Cel: Aplikacja, która automatyzuje taką - zdawałoby się prostą - funkcję.
zawiera listę znajomych restauracji
każdy użytkownik zamawia prosto wybierając dania z listy, np “placek po zbójnicku x 1”
o ustalonej godzinie lista zamówień jest zamykana
do losowej osoby spośród zamawiających idzie powiadomienie, że ona dzisiaj dzwoni
lista zamówień zawiera liczbę dań kwotę całkowitą, kwotę od każdego
To tak na szybko. Oferta ograniczona czasowo bo jak nie to ja to w końcu zrobię w jakiś weekend. Ale jeśli kogoś temat zainteresował, to myślę, że może to być ciekawa opcja do nauki.