Czy ktoś może wskazać miejsce, lub powiedzieć jaki jest cel istnienia pól created_at i updated_at?
Czy i gdzie oraz kiedy są potrzebne, używane?
Staram się znaleźć coś na ten temat ale bez rezultatu.
Pozdrawiam
Czy ktoś może wskazać miejsce, lub powiedzieć jaki jest cel istnienia pól created_at i updated_at?
Czy i gdzie oraz kiedy są potrzebne, używane?
Staram się znaleźć coś na ten temat ale bez rezultatu.
Pozdrawiam
do audytu i sortowania.
Często cholernie przydatna jest informacja o tym kiedy dany rekord został zaktualizowany i utworzony. Dodatkowo często człowiek chciałby posortować np. według czasu ostatniej aktualizacji informacji, albo daty dodania.
Chociażby model Post i data dodania wpisu / jego aktualizacji.
Coś czuję, że to było ukryte pytanie “Czy mogę je usunąć i nic w Railsach mi się nie wywali” a.k.a gdzie (i czy) Railsy korzystają z tych pól.
Krótka odpowiedź - nie usuwaj
Tak dokładnie o to chodziło. Mam tabele (np: tabela województw) i zastanawiam się po co tam te pola.
Pozdro
Jak masz bazę województw, ktorej nie edytujesz w żaden sposób, to możesz usunąć.
W jakimkolwiek innym modelu bym je jednak zostawił.
Ja bym je w kazdym przyapdku zostawił. Dzisiaj ich nie potrzebujesz, jutro się okaze że by się przydały, ale ich nie ma bo usunąłeś, bo co? przeszkadzały? 1 linijka więcej w migracji?
Też tak uważam. Tzn województwa rzeczywiście tego nie potrzebują, ale to jest 16 rekordów i ciężko wymyślić wiele innych takich przypadków, więc nie wiem czy jest sens jakoś specjalnie filozofować. A po jakimś czasie może się okazać, że te dane są z jakiegoś powodu (na przykład biznesowego) ważne.
no nie ma co filozofowac, bo rownie dobrze nie ma sensu trzymac tego w bazie, mozna by na sztywno jakas tablice dac, czy plik itp, wiadomo ze to sie nie zmeni raczej nigdy
Tak. Bo nie było jeszcze nigdy reform administracyjnych w Polsce, czy na świecie
Podobnie jak nie ma transseksualistów (więc płeć osoby się nigdy nie zmieni), nie istnieją hemafrodyci, VAT zawsze będzie 22% więc może być stałą (albo w ogóle można wszędzie w kodzie 0.22 popakować), imię osoby nigdy się nie zmienia, itd. itp.
Generalnie cokolwiek założysz, spokojnie przemyśl 3 razy, czy jesteś pewien że to na pewno jest “niezmienne”
… a rok można zapisać tylko jako dwie ostatnie cyfry, przecież nikt tego programu nie będzie uruchamiał u schyłku wieku
No ale jak raz na 100 lat zmienią ilość województw to równie łatwo zmienić sobie jakiś plik yml, czy tablice gdzieś stałą jak baze. No ale Toll up
No i wtedy rzeczywiście bardzo nam się w bazie przyda informacja kiedy ta reforma nastapiła. Ale spoko, troll up. Może jeszcze jakieś dowcipne przykłady poza VATem i hemafrodytami rzucisz.
Nie twierdzę że akurat w tym wypadku się przyda, ale nie możesz założyć że w każdym można wywalić timestampy bo na pewno się nie przydadzą.
Kwestionuję jedynie założenia.
Hemafrodyci byli oczywiście żartem. VAT już był trochę mniej śmieszny, z tego co pamiętam wielu wielu programistów pracowało przez całego sylwestra modyfikując dziesiątki urządzeń którym trzeba było zmienić stałą w kodzie i przeprogramować, zamiast po prostu wprowadzić opcję konfiguracji i pozwolić taksówkarzom ją przeprogramować.
Założenie było takie, że się zostawia. Chyba, że masz nietypową tabelę i ważny powód, żeby usunąć. Tak zresztą napisałem na samym początku:
[quote=sharnik]Jak masz bazę województw, ktorej nie edytujesz w żaden sposób, to możesz usunąć.
W jakimkolwiek innym modelu bym je jednak zostawił.[/quote]
Ech, Polska i polscy “specjaliści”. Są kraje w których VAT się zmienia czasem po roku-dwóch (Wlk. Brytania), tam za próbę hardkodowania stawki pewnie się momentalnie wylatuje z roboty.
Obaj jesteście skarzeni programowaniem, wszystko byście programować chcieli Majstrowanie bez papierów przy urządzeniach fiskalnych to proszenie się o kłopoty