Created_at, updatewd_at

Czy ktoś może wskazać miejsce, lub powiedzieć jaki jest cel istnienia pól created_at i updated_at?
Czy i gdzie oraz kiedy są potrzebne, używane?
Staram się znaleźć coś na ten temat ale bez rezultatu.

Pozdrawiam

do audytu i sortowania.

Często cholernie przydatna jest informacja o tym kiedy dany rekord został zaktualizowany i utworzony. Dodatkowo często człowiek chciałby posortować np. według czasu ostatniej aktualizacji informacji, albo daty dodania.

Chociażby model Post i data dodania wpisu / jego aktualizacji.

Coś czuję, że to było ukryte pytanie “Czy mogę je usunąć i nic w Railsach mi się nie wywali” a.k.a gdzie (i czy) Railsy korzystają z tych pól.

Krótka odpowiedź - nie usuwaj :smiley:

Tak dokładnie o to chodziło. Mam tabele (np: tabela województw) i zastanawiam się po co tam te pola.

Pozdro

Jak masz bazę województw, ktorej nie edytujesz w żaden sposób, to możesz usunąć.

W jakimkolwiek innym modelu bym je jednak zostawił.

Ja bym je w kazdym przyapdku zostawił. Dzisiaj ich nie potrzebujesz, jutro się okaze że by się przydały, ale ich nie ma bo usunąłeś, bo co? przeszkadzały? 1 linijka więcej w migracji? :slight_smile:

Też tak uważam. Tzn województwa rzeczywiście tego nie potrzebują, ale to jest 16 rekordów i ciężko wymyślić wiele innych takich przypadków, więc nie wiem czy jest sens jakoś specjalnie filozofować. A po jakimś czasie może się okazać, że te dane są z jakiegoś powodu (na przykład biznesowego) ważne.

no nie ma co filozofowac, bo rownie dobrze nie ma sensu trzymac tego w bazie, mozna by na sztywno jakas tablice dac, czy plik itp, wiadomo ze to sie nie zmeni raczej nigdy

Tak. Bo nie było jeszcze nigdy reform administracyjnych w Polsce, czy na świecie :smiley:
Podobnie jak nie ma transseksualistów (więc płeć osoby się nigdy nie zmieni), nie istnieją hemafrodyci, VAT zawsze będzie 22% więc może być stałą (albo w ogóle można wszędzie w kodzie 0.22 popakować), imię osoby nigdy się nie zmienia, itd. itp.
Generalnie cokolwiek założysz, spokojnie przemyśl 3 razy, czy jesteś pewien że to na pewno jest “niezmienne”

… a rok można zapisać tylko jako dwie ostatnie cyfry, przecież nikt tego programu nie będzie uruchamiał u schyłku wieku :smiley:

No ale jak raz na 100 lat zmienią ilość województw to równie łatwo zmienić sobie jakiś plik yml, czy tablice gdzieś stałą jak baze. No ale Toll up

No i wtedy rzeczywiście bardzo nam się w bazie przyda informacja kiedy ta reforma nastapiła. Ale spoko, troll up. Może jeszcze jakieś dowcipne przykłady poza VATem i hemafrodytami rzucisz.

Nie twierdzę że akurat w tym wypadku się przyda, ale nie możesz założyć że w każdym można wywalić timestampy bo na pewno się nie przydadzą.
Kwestionuję jedynie założenia.

Hemafrodyci byli oczywiście żartem. VAT już był trochę mniej śmieszny, z tego co pamiętam wielu wielu programistów pracowało przez całego sylwestra modyfikując dziesiątki urządzeń którym trzeba było zmienić stałą w kodzie i przeprogramować, zamiast po prostu wprowadzić opcję konfiguracji i pozwolić taksówkarzom ją przeprogramować.

Założenie było takie, że się zostawia. Chyba, że masz nietypową tabelę i ważny powód, żeby usunąć. Tak zresztą napisałem na samym początku:

[quote=sharnik]Jak masz bazę województw, ktorej nie edytujesz w żaden sposób, to możesz usunąć.
W jakimkolwiek innym modelu bym je jednak zostawił.[/quote]

Ech, Polska i polscy “specjaliści”. Są kraje w których VAT się zmienia czasem po roku-dwóch (Wlk. Brytania), tam za próbę hardkodowania stawki pewnie się momentalnie wylatuje z roboty.

Obaj jesteście skarzeni programowaniem, wszystko byście programować chcieli :smiley: Majstrowanie bez papierów przy urządzeniach fiskalnych to proszenie się o kłopoty :wink: