Temat trochę nie pasujący do forum, choć projekt napisany w RoR, ale nie mam za bardzo gdzie zapytać
Stworzyłem prostą strona rysic.megiteam.pl i jej wygląd oparty jest na CSS. Niby wszystko gra do puki oglądam to ją Operze. W IE tez wygląda znośnie, ale gdy włączę ją w Firefox-ie, to po wejściu, to jeden div nie ma ochoty trzymać się w ramce innego Zna ktoś może odpowiedź na to jak zaradzić na coś takiego? Dzięki!
Strona nie jest jeszcze zabezpieczona… Wygląd mnie jeszcze do końca nie przekonuj… muszę popracować nad kolorami troszkę. Wracając do zabezpieczeń, to na pewno będę musiał weryfikować to co wprowadza użytkownik, ale co jeszcze trzeba zrobić, żeby podnieść bezpieczeństwo? Jeszcze baza danych nie jest podczepiona, więc nie wszystko działa
Sprawdzę Twoje rozwiązanie jak wrócę do domu. Z góry dzięki!
[quote=rysic]Witam!
Temat trochę nie pasujący do forum, choć projekt napisany w RoR, ale nie mam za bardzo gdzie zapytać :/[/quote]
Tylko po co? Jaki zysk odnosisz (nauka?) stosując RoR zamiast statycznego HTMLa?
[quote=punkracy][quote=rysic]Witam!
Temat trochę nie pasujący do forum, choć projekt napisany w RoR, ale nie mam za bardzo gdzie zapytać :/[/quote]
Tylko po co? Jaki zysk odnosisz (nauka?) stosując RoR zamiast statycznego HTMLa?[/quote]
Trochę Ciebie nie rozumiem… Stosuję RoR-a po to, żeby napisac stronkę w ktorej użytkownik sam będzie mógł dodawać ogłoszenia. Zatem dobrze podpiąć jakaąś bazę danych a RoR na to wszystko pozwala w bardzo wygodny sposób… Dla nauki też, ale chyba bardziej dlatego, że mi się RoR spodobał.
Div ‘tresc’. Ten z zielonym tlem. To, że menu jedzie poza strone, to inna sprawa Chciałem, żeby jezdzilo, ale tylko do końca strony, ale to inny temat i mniej palący, bo mogę je zawsze zamocować na stałę.
[quote=czak]Spróbuj dodać regułę do stylu div#cala_strona:
Kod: #cala_strona {
text-decoration: blink;
}
Nooo można, ale powiedz co to daje?[/quote]
Otóż to daje że na ekranie pojawi się komunikat że “coś poszło nie tak” a nie dostaną komunikatu jaki to błąd w którym miejscu i dlaczego wystąpił.
No tak, tylko to narazie jest jeszcze w fazie dopracowywania i oprucz tego forum nie udostępniam tej stronki publicznie, bo nie da się ukryć… jeszcze się nie nadaje ;]
Przejrzałem twój CSS i masz na tam niezły bajzel, więc fakt, lepiej uderzaj na fora web-designerów; chociaż lepiej zobacz kod jakiś fajnie zrobionych stron i podpatrz rozwiązania od najlepszych, bo zwalić html/css pod FF, to trzeba umieć
No ma się ten talent Masz rację, bajzel to tam jest i trzeba się za niego wziąść, ale div-y, ktore są za to pdowiedzialne przeglądałem pare razy i wyglądają ok
Aha, ok… po prostu myślałem, że nie będzie tam żadnej dynamicznej treści.
Może już coś zmieniłeś, ale nie widzę, żeby ten div się nie trzymał (mam FF 3). Natomiast to menu to raczej zmień. Zobacz co się stanie gdy wybierzesz np. “O nas” menu się rozwija i ostatnie elementy się chowają i nie jesteś wstanie do nich dotrzeć bo przesuwając stronę na dół menu Ci ucieka.
[quote=rysic]No dobra, widzę, ze Panowie się tylko powymądrzali…
Koniec tematu.[/quote]
zbyt szybko tracisz wiarę w ludzi dobrej woli. Chętnie pomożemy przy problemach z Ruby/Rails
Może już coś zmieniłeś, ale nie widzę, żeby ten div się nie trzymał (mam FF 3). Natomiast to menu to raczej zmień. Zobacz co się stanie gdy wybierzesz np. “O nas” menu się rozwija i ostatnie elementy się chowają i nie jesteś wstanie do nich dotrzeć bo przesuwając stronę na dół menu Ci ucieka.[/quote]
Już zmieniłem. Podpowiedź dostałem na innym forum. Trzeba bylo dodac sztucznie tabele w CSS (diaplay: table;). Choć nie bardzo wiem dlaczego tak jest…
Dzięki za poświęcony czas.
Pozdrawiam.