Witam
Od pewnego czasu uzywam cucumbera i jestem z niego bardzo zadowolony oraz rspeca do kontrolerow i moedlow. Zastanawiam sie czy jest sens pisania testow w rspecu jezeli juz mamy testy w cucuberze.
Witam
Od pewnego czasu uzywam cucumbera i jestem z niego bardzo zadowolony oraz rspeca do kontrolerow i moedlow. Zastanawiam sie czy jest sens pisania testow w rspecu jezeli juz mamy testy w cucuberze.
Testy w cucumberze są moim skromnym zdaniem zbyt wysokopoziomowe, żeby kompletnie porzucić rspeca.
Ja staram się pisać pełne spece do modeli i spece do kontrolerów w miejscach, w których coś jest niestandardowe. Tzn. jeżeli zwykły CRUD jest sprawdzany przez cucumbera, to nie widzę sensu dopisywania do tego jeszcze pełnych testów do kontrolera. Za to jeżeli coś się dzieje w danej akcji, co wychodzi poza zwykły CRUD, to najlepiej do tego napisać spece. Nie mówiąc już o tym, że dużo łatwiej jest pisać najpierw spece i krok po kroku dochodzić do przechodzących testów w cucumberze.
Podoba mi sie to podejscie
Dokładnie. Cucumber sprawdzi resztę. Nie ma sensu się powtarzać, a na pewno nie ma sensu pisanie testów do widoków w rspec jeśli używasz cucumbera.