Cucumber update & selenium & mongrel

Przeprowadziłem regenerację plików projektu po aktualizacji do cucumbera 0.4.2
pracuję na selenium 1.0.2. Przed aktualizacją oczywiście wszystko działało, niestety teraz po uruchomieniu testów, przeglądarka wstaje, próbuje połączyć się z localhostem i czeka… czeka i się doczekać nie może. Zajrzałem do mongrel.log:

Processing HomeController#index (for 127.0.0.1 at 2009-10-16 15:24:41) [GET] Parameters: {"action"=>"index", "controller"=>"home"}
i wisi.

po nacśnięciu ctrl+c w konsoli, gdzie uruchomione są testy do loga dopisuje się:

Job Load (91947.3ms) SELECT jobs.*, i tu długie zapytanie SQL oraz linie renderowania widoków i request complete
jedyne co potem moge zrobić to zamknąć przeglądarki, skillowac mongrela i usunąc plik z PIDem.

Kompletnie nie mam już pojęcia gdzie szukać… to pewnie jakiś drobiazg blokuje bazę danych…

dziwne, zrobiłem sobie przerwę - zostawiłem komputer w spokoju na godzinę, wróciłem i testy przeszły…

Z tego co czytałem, to ludzie narzekają na losowe wyniki selenium od czasu do czasu - często jeżeli chodzi o ajaxa. Pewnie sytuacja się poprawi przy selenium 2.0, tam jest już dodany webdriver.