Custom routes && actions

Cześć, chce zrobić taki większy controller w którym będę mieć kilka akcji np: dostawa, wydanie, zwrot
i do każdej takiej akcji osobną create

więc w routes robie:
resources :operations do
get ‘dostawa’, on: :new
get ‘wydanie’, on: :new
end

ale jak zrobić żebym mial np: create_dostawa jako post zamiast domyslne create

dzięki

nie dziala mi to, kombinuje dalej i nie mam już pomysłów, może wytłumacze jeszcze raz

potrzebuje miec np 3 akcje create w jednym controllerze i zeby kazda z tych akcji nazywala sie tez inaczej czyli jak domyslnie mamy new i create to ja potrzebuje zrobic:

dostawa
dostawa_create

wydanie
wydanie_create

a tak to domyslnie caly czas korzysta mi z create i nie moge tego ogarnac

W routes.rb stwórz wszystko ręcznie.

controller :operations do
  get "operations/new" => :dostawa, as: 'new_dostawa'
  post "operations/new" => :dostawa_create, as: 'create_dostawa'

get "operations/new/wydanie" => :wydanie, as: 'new_wydanie'
  post "operations/new/wydanie" => :wydanie_create, as: 'create_wydanie'
end

Zastanów się lepiej, czy rzeczywiście potrzebujesz czegoś takiego.
Zerwanie z konwencją Railsów to generalnie nie jest dobry pomysł.
By zostać w konwencji proponuję rozbić dostawe, zwrot i wydanie na 3 różne kontrolery i trzymać się angielskich nazw.

właśnie nie wiedziałem czy kilka kontrolerów do jednego modelu jest ok czy nie - tak właśnie zrobie,
a czy jest jakaś możliwość zrobienia validacji dla kazdego z tych kontrolerów innej czy musze to zrobic w js?

dzięki

Jak chcesz mieć inną walidację dla każdego z kontrolerów to proponuję zapoznać się z ideą “Form Object” jest troche o tym na confreaks, na railscasts może też coś znajdziesz. Aby mieć różne walidacje musisz mieć osobne modele. Po zastosowaniu jednak Form Object i tak trzeba by było dodać walidacje w głównym modelu żeby zapisywał w bazie tylko prawidłowe dane.

Pytanie tylko czy na pewno musisz mieć różne walidacje. Oczywiście to zależy czy piszesz aplikacje (z bazą danych) od zera czy może próbujesz napisać aplikację do już istniejącej bazy. Pytanie w gruncie rzeczy nie jest takie proste.