Cześć.
Tytułem wstępu:
- Jestem finansistą, “excelowcem”.
- Nie miałem do tej pory szczególnie do czynienia z programowaniem ani nawet z szeroko rozumianym IT, poza jakimiś prostymi skryptami vb.
- Nie chcę się przekwalifikowywać zawodowo na programistę (chyba, że na rzecz jakiegoś swojego startupu, który jednak nie będzie prawdopodobnie wymagał bóg wie jakich zdolności), dlatego niekoniecznie chciałbym utknąć w nadmiernym gąszczu tutoriali, książek, dokumentacji - jeśli to nie jest niezbędne, do osiągnięcia celów, o których niżej.
- Nie śpieszy mi się z niczym, ale chciałbym systematycznie widzieć efekty swojej nauki i poświęconego czasu. Motywacyjnie.
Cele mam dwa:
-
Cel krótkoterminowy: Względnie dobrze zrozumieć “ekosystem” tworzenia internetowych startupów od technicznej strony (bazy danych, język/-i, frontend, backend, frameworki, gemy, serwery, etc). Innymi słowy - (i) czego muszę się nauczyć i (ii) jakiego zaplecza technicznego potrzebuję, aby stworzyć od zera aplikację mobilną i funkcjonalną stronę internetową. Nie mam tutaj zbyt dużego pojęcia, tematykę znam jedynie “hasłowo”.
-
Cel średnioterminowy: Stworzyć startup oparty o responsywny serwis informacyjny z elementami społecznościowymi (portal z newsami ze specyficzną funkcjonalnością) i w drugim kroku powiązaną aplikację mobilną. Proces tworzenia ma służyć nauce programowania i obsługi technicznej tego typu projektów, którą chciałbym kontynuować rozwijając ten startup a może tworząc coś zupełnie nowego. Nie przewiduję nic nad wyraz skomplikowanego, wymagającego programowania sztucznej inteligencji, złożonych algorytmów, etc.
Nie oczekuję gotowego przepisu na sukces czy poprowadzenia za rękę. Mam tylko prośbę o skierowanie na właściwe tory. W tym celu potrzebuję następujących wskazówek / opinii:
- Czy w ogóle Ruby i RoR to dobry kierunek, czy może wybrać jakąś prostszą drogę (jeśli taka istnieje)?
- Czy opanowanie podstaw Ruby / RoR i elementów html wystarczy do osiągnięcia celu 1 i 2 (w zakresie serwisu/aplikacji webowej), czy np. niezbędna jest dodatkowo nauka SQL, JavaScript, CSS, xHTML, PHP, etc.? Mówimy tu o projekcie od początku do końca, tj. także o tym, co widzi użytkownik (frontend?).
- Czy do stworzenia aplikacji mobilnej (iOS, Android) muszę nauczyć się dodatkowych języków, czy znajomość Ruby/RoR wystarczy?
- Na ile mocno powinienem zagłębiać się w samo Ruby? Na jakim etapie powinienem przejść od razu do RoR, mając na uwadze postawione cele?
- Czy istnieje jakiś poradnik / tutorial, który pozwoli mi zrozumieć większość podstawowych pojęć i mechanizmów dotyczących zaplecza technicznego takiego projektu (mam napisaną aplikację - gdzie i jak ją postawić w sieci, na co zwrócić uwagę, jak sparametryzować minimalne wymagania techniczne dla określonego serwisu / aplikacji, etc)? Mogę szukać wszystkiego po kolei, ale może gdzieś ktoś to zebrał kompleksowo. Służyć ma to identyfikacji ew. dodatkowych rzeczy, które muszę się nauczyć, a także oszacowaniu ew. kosztów na poziomie MVP (wersja beta) i produktu finalnego.
Dziękuję za wszelkie wskazówki