Witam.
Mam string “[cyfry_1]/[cyfry_2]”
Jak pod a podstawić cyfry_1 a pod b cyfry-2 ?
Kurka, proscizna a nie mogę poradzić sobie.
Pozdrawiam
Witam.
Mam string “[cyfry_1]/[cyfry_2]”
Jak pod a podstawić cyfry_1 a pod b cyfry-2 ?
Kurka, proscizna a nie mogę poradzić sobie.
Pozdrawiam
[code]>> str = “[cyfry_1]/[cyfry_2]”
=> “[cyfry_1]/[cyfry_2]”
a,b = str.split ‘/’
=> ["[cyfry_1]", “[cyfry_2]”]a
=> “[cyfry_1]”b
=> “[cyfry_2]”[/code]
Dzięki wielkie.
Ale prościzna, ehhhh.
Pozdrawiam
[quote=l0pez]Witam.
Jak pod a podstawić cyfry_1 a pod b cyfry-2 ?[/quote]
Znam prostsze rozwiązanie:
a = "cyfry_1"
b = "cyfry-2"
;-).
[quote=radarek]Znam prostsze rozwiązanie:
a = "cyfry_1"
b = "cyfry-2"
;-).[/quote]
TY to czasem z PiSu nie jesteś ? :), Bo oni tez czasem wyciagną ze zdania 3 słowa i udowadniają zę koń ma trzy nogi.
Pozdro
Sebastian
l0pez, ale powiedz tak szczerze, czy nie podałem tego o co pytałeś? Chciałem trochę ironicznie zwrócić uwagę, na fakt, że często my programiści nie potrafimy wytłumaczyć logicznie o co nam chodzi (chociaż można się domyślić).
Eeee, no tak szczerze to zawsze o coś pytając na tym forum liczę na inteligencję czytającego. Gdybym pytał na forum dla hodowców świnek wietnamskich to pewnie sprawę bym naświetlił duuuuużo jaśniej.
A to co napisałem dla fachowców to oczywista sprawa
Dzięki chłopaki za wyrozumiałość
Pozdro (czyt. Serdecznie pozdrawiam)
Sebastian
[quote=radarek][a = "cyfry_1"
b = "cyfry-2"
;-).[/quote]
Radarek, z całym szacunkiem, ale to było czerstwe. Zdecydowanie wolę Cię blogującego o Rubym
Oczywiście nie ma się co przejmować - na 400 postów jeden słaby to i tak dobry wynik
[quote=Tomash][quote=radarek][a = "cyfry_1"
b = "cyfry-2"
;-).[/quote]
Radarek, z całym szacunkiem, ale to było czerstwe.[/quote]
Nie wiem jak mam rozumieć “czerstwe” bo znam to w znaczeniu “nieświeże, stare”. Nie chcę tutaj robić jakiejś głupiej dyskusji, ale (tak wiem, powtarzam się) nie chodziło mi o zrobienie głupiego żartu, a zwrócenie faktu na sposób zadawania pytań. Wydaje mi się, że pytanie powinno brzmieć “jak rozdzielić podany string na dwa, gdzie znakiem rozdzielającym jest ‘/’”. Tym bardziej, że jesteśmy osobami technicznymi (przynajmniej tak mi się wydaje), więc precyzyjne przedstawienie problemu to podstawa. I nie chodzi mi o ten konkretny przypadek, bo ile razy tu na forum były pytania w stylu “chcę odpalić railsy i wyskakuje mi błąd” ;).
ps. tak wiem, jestem trochę idealistą-purystą i przy okazji czepialski, ale już to zaakceptowałem w sobie i da się żyć ;-).
Dobre było Nie czepiać się.