Cziki.pl - ciekawostki od Czikiego

Mała stronka z ciekawostkami. Klika się w zdziwionego gościa - Czikiego - i pokazuje się kolejna ciekawostka.

http://cziki.pl

fajna sprawa, ale jak klikam w komentarz to dostaje błąd "we’re sorry … " i wysyłany jest json typu:

{"user": {"login": "singer"}, "code": "ih1nleftffsv251", "info": "Niemo\u017cliwe jest kichni\u0119cie z otwartymi oczami.\r\n", "id": 593, "comments_count": 1}

[quote=Wojciech Zieliński]fajna sprawa, ale jak klikam w komentarz to dostaje błąd "we’re sorry … " i wysyłany jest json typu:

{"user": {"login": "singer"}, "code": "ih1nleftffsv251", "info": "Niemo\u017cliwe jest kichni\u0119cie z otwartymi oczami.\r\n", "id": 593, "comments_count": 1}

[/quote]
Kurcze, dziwna sprawa, bo nie mogę tego znaleźć, tego błędu. Możesz powiedzieć, gdzie klikasz? Testy nic nie pokazują.

np. tu:

http://cziki.pl/tidbit/718/comments

[quote=firefox:P]We’re sorry, but something went wrong.

We’ve been notified about this issue and we’ll take a look at it shortly.[/quote]

jako ciekawostkę od Czikiego dodam ze klikniecie na wstecz daje podobne rezultaty np: :slight_smile:

{“user”: {“login”: “singer”}, “code”: “g0mi9iqtchts200”, “info”: “Nietoperz \u015brednio przesypia 20h w ci\u0105gu doby.\r\n”, “id”: 512, “comments_count”: 0}

EDIT:

a tak na marginesie, podobają mi się kolory, Czikiego sam rysowałeś ?? ^^

[quote=Athril]jako ciekawostkę od Czikiego dodam ze klikniecie na wstecz daje podobne rezultaty np: :slight_smile:

{“user”: {“login”: “singer”}, “code”: “g0mi9iqtchts200”, “info”: “Nietoperz \u015brednio przesypia 20h w ci\u0105gu doby.\r\n”, “id”: 512, “comments_count”: 0}

EDIT:

a tak na marginesie, podobają mi się kolory, Czikiego sam rysowałeś ?? ^^[/quote]
Czikim zajął się grafik i kolega, z którym to prowadzimy. Ciekawostki są tłumaczone z zagranicznych stron, wikipedii, blogów itd.

Trochę mnie zmartwiliście tymi błędami. Która to wersja firefox’a?

Firefox 3.0.9,

Przepis na buga działający u mnie:

1. wchodze na Cziki.pl
  2. raz klikam na Czikiego
  3. wchodze na Najciekawsi użytkownicy
  4. klikam wstecz i sciagam Jsona

[quote=Athril]Firefox 3.0.9,

1. wchodze na Cziki.pl
  4. klikam wstecz i sciagam Jsona[/quote]
    Dzięki, pomoże mi to na pewno.

BTW: zmieniłem sposób losowania ciekawostek i wstawiłem przeczytane w danej sesji :slight_smile:

[quote=bh][quote=Athril]Firefox 3.0.9,

1. wchodze na Cziki.pl
  4. klikam wstecz i sciagam Jsona[/quote]
    Dzięki, pomoże mi to na pewno.[/quote]
    Jeśli tobie to pomoże, to po powyższych czynnościach wszystko jest ok.
    FF 3.0.9.
    Natomiast błąd, który podał Wojtek się pojawia.

pozdrawiam

ps. czy mi się wydaje, czy coś z czasem na tym forum jest nie tak?

tak, wiem czepiam się, ale wg. mnie cziki powinien mieć cursor:pointer; gdy się na niego najedzie :wink:
może również jakiś efekt pokazujący, że nowa wskazówka się wczytuje? zdarzyło mi się kliknąć i nie być pewnym czy to zrobiłem :wink:
i czemu linki bezpośrednie do ciekawostki są takie brzydkie?

hmm, on ma “cursor:pointer” :>

tak tak, miałem to zrobić, ale mi umknęło ostatnio, przy najbliżej aktualizacji to wstawię

w sumie to czekałem, aż ktoś się do tego przyczepi; chodzi Ci o długość kodu, czy o to, że nie są postaci http://cziki.pl/link/[kod]

A ja zaproponuje: zróbcie ładnego widgeta na stronke :slight_smile: ale z jajem takiego. Trzeba się wspomagać i promować no nie?

Wg. mnie są dobre, wiadomo o co chodzi i jak działa + do usability (graficznie)

ps. a jednak, proponuje by jak się kliknie link się cały zaznaczał, aby można było łatwo skopiować.

Widget będzie, ale jeszcze nie wiem w jakiej formie, bo nad tym jednak trzeba trochę pomyśleć.

Wg. mnie są dobre, wiadomo o co chodzi i jak działa + do usability (graficznie)

ps. a jednak, proponuje by jak się kliknie link się cały zaznaczał, aby można było łatwo skopiować.[/quote]
OK, coś z tym zrobię :slight_smile:

Dzięki za sugestie, czekam na więcej :smiley:

BTW. dzisiaj wpisałem omyłkowo przy wrzucaniu posta “wtorek” (po 16) i validator to przepuścił :?

bo to dla zmyłki botów :smiley:

Ja bym na Twoim miejscu nie robił logowania do pisania komentarzy/głosowania. Mała jest szansa, że ktoś się zarejestruje tylko po to, żeby dodać komentarz lub zagłosować. A jeżeli nie wywalenie logowania, to chociaż openid albo disqus do komentarzy.

Dzięki, dobra uwaga. Wyrzuciłem obowiązkowe logowanie do pisania treści zarówno w komentarzach jak i przy dodawaniu ciekawostki. Jeszcze tylko zostało usuniecie przy głosowaniu, ale to za niedługo zmienię.

wg. mnie informacje

i

nie powinny powodować przesunięcia strony w dół i w górę gdy się pojawiają i znikają.

Brawo za pomysł na stronę :slight_smile:

[quote=kiwi]wg. mnie informacje

i

nie powinny powodować przesunięcia strony w dół i w górę gdy się pojawiają i znikają.[/quote]
Poprawiłem to.

Dodałem też opcję przeglądania wszystkich. Nie wiadomo jeszcze jak się przyjmie, ale wygląda to podobnie jak przy losowaniu na stronie głównej. Klikamy w Czikiego i pokazuje się następna strona.

http://cziki.pl/browse