Czy ma ktos konto w cal.pl?

Witam, chce wykupic hosting ktory obsluguje ruby on rails. NAtchnolem się na cal.pl, zalozylem konto i mam teraz 7 dni testu darmowego, jednak nie wiem jak uzyc migrowania. Czy ma ktos jakies doswiadczenie w tym?? Pozdrawiam.

A dokładnie z czym masz problem? rake db:migrate
?

tworze projekt w Direct Adminie. Nastepnie tworze baze danych mysql. Potem w database.yml zmieniam dane bazy danych i wlasnie jak je zmienic ? jakies przyklady? I potem jak zrobic migracje?

Masz dostęp do shella? Jeśli tak to robisz tak jak zawsze :).

No więc zmieniasz ale nie wiesz jak je zmienić?:slight_smile: Konfigurację bazy zmieniasz edytując plik database.yml. W zależności od tego w jakim trybie uruchamiasz swoją aplikację edytujesz odpowiedni fragment pliku (development, production, test

development: adapter: mysql database: nazwa_bazy username: login password: haslo host: localhost
Co do migracji:

ruby script/generate migration nazwa_migracji

Edytujesz plik w db/migrate/, potem odpalasz migrację

rake db:migrate

Po ofercie cal.pl widzę, że jest tam shell (zresztą nie wydaje mi się żeby bez tego obsługa railsów była możliwa:) ).

[quote]ruby script/generate migration nazwa_migracji
.[/quote]
Ale t ogdzies wpisujesz czy po prostu tamto wybierasz z listy ?

W konsoli wpisuję. Czy pracowałeś kiedyś w konsoli? Jeśli nie to musisz czym prędzej nadrobić zaległości. Jak do tej pory pracowałeś z railsami?

No ja juz nie rozumiem, 1.5 roku temu nikt nie mial z niczym problemu a teraz najprostsza sprawa jest nie do przejscia. Jak zauwazam od ok. pol roku to forum jest regularnie zasmiecane postami typu “jak zrobic zeby mi dzialalo???” a wszystko (sprawy na start i nie tylko) zostalo juz wytlumaczone jak nie tutaj to w blogach (tych polskojezycznych tez) - Google moim przyjacielem jest!

@copywriter

Odn. migracji to tak, wybieram je z listy, ale w przyp. NetBeans. Jesli nie to komendy wpisywane sa spod konsoli w katalogu aplikacji (cmd.exe dla windowsowych chlopcow).

Migracje nie sa jednoznaczne z deploymentem na serwerze produkcyjnym. Aby taki efekt uzyskac to “rake remote:deploy_with_migrations” zakladajac, ze Capistrano jest skonfigurowane czyli posrednio zrodla sa w subversion. Rake to cos w stylu Make, Ant czy Maven.

Reasumujac za radarkiem “musisz czym prędzej nadrobić zaległości”, a ja dodam od siebie: Jak sie uchowales w IT nie wiedzac co to jest konsola nie wspominajac o subversion? Chyba, ze jeszcze uczeszczasz do liceum - to przepraszam bo faktycznie nie wszystko jest jasne w tym wieku (nie tylko IT mam na mysli :slight_smile: ).

Niestety to prawda. Wiąże się to z pewnością z faktem, że railsy zdobywają popularność w Polsce (choć nie jest to jakiś boom). Na necie jest wszystko… ale po angielsku. Po polsku raczej jest mało. Ludzie najczęściej po pierwszym lepszym tutorialu (który poza scaffold nie wychodzi) siadają i chcą tworzyć aplikacje. Potem jest szok, bo okazuje się, że nie zna się dobrze rubiego (spotkałem się z opinią, że można uczyć się railsów bez znajomości rubiego - kompletna bzdura, niestety ludzie mydlą sobie oczy takim gadaniem), nie mówiąc już o głębszym poznaniu railsów. Albo spotkałem się z narzekaniem, że tak na prawdę nie ma porządnego manuala do railsów (a raczej chodziło o to, że poprzez http://api.rubyonrails.org/ nie da się nauczyć railsów…). I tak dalej i tak dalej. Bez własnego wkładu, chęci, czytania książek, blogów, kodu (zaglądnięcie czasem do kodu źródłowego railsów nie boli…:slight_smile: ) nie da się iść do przodu.

Ja tylko mam nadzieję, że te masy pseudo “phpowców” nie rzucą się na rubiego i railsy bo to będzie apokalipsa…

Wiem co to konsola, studiuje informatyke… nie o to chodzi. Po prostu chodzi mi o to ze mam problem z\ serwerem cal.pl. Bo w wersji testowej pewnie nie ma dostepu do shella i tyle. Nigdzie nie napisale mze nie mam pojecia co to konsola. Po prostu jestem nowy w ruby on rails . Pozdrawiam.

Wydaje mi sie, ze jak ktos sie “reklamuje” - to powinien pokazac wszystko co ma najlepsze. Naprawde, to bylby strzal do wlasnej bramki jakbi firma hostingowa nie dawala dostepu do shella w pakiecie testowym. Cos tu nie gra.

Tam jest dostęp do shella:

[quote]Dostęp do Shell’a (SSH )
Obsługa RubyOnRails ( ROR )[/quote]

Prosze bardzo oto opis z ich strony:) ::

“Shell ( SSH ) jest aktywowany na specjalne życzenie Klienta tylko dla kont opłaconych. Konta testowe, ze względu na bezpieczeństwo nie posiadają możliwości testowania usługi Shell.”

źródło: http://www.dokumentacja.cal.pl/7_11_pl.html

No to lipa. Skontaktuj się w takim razie z nimi i zapytaj w jaki sposób bez shella możesz przetestować działanie railsów?

Juz to zrobilem i czekam na odp… Swoja droga radarek na jakim serwerze trzymasz swoje aplikacje napisane w Railsach?

Wlasnie wystartowalismy ze znajomymi z http://hostingrails.pl

Zapraszam do zapoznania sie z nasza oferta

Najczęściej na localhoście :). A tak serio to jestem w trakcie pisania aplikacji w railsach i jeszcze nie musiałem wnikać w kwestie hostingów. Posiadam konto na DreamHost (zrzuciliśmy się z kolegami), ale to jedna wielka pomyłka (strony ładują się po kilkanaście sekund!) i tej firmie podziękujemy.

Właśnie dostałem majla od cal.pl:

""Witam serdecznie,

Przykro mi, ale ze wzgledow na bezpieczenstwo nie jest to mozliwe.""

hmmm, no fakt ktos mial racje w poscie wyzej ze strzelili sobie w noge:) Zaraz oblokam oferte wyzej:)

[quote=kkempin]Wlasnie wystartowalismy ze znajomymi z http://hostingrails.pl

Zapraszam do zapoznania sie z nasza oferta[/quote]
Hmmmm właśnie widzę, że raczej nie oferujecie testu tego serwera… I tu na początek duży minus, bo każdy chce go przetestowac przed “ślubem” :slight_smile:

A macie jakieś opinie o http://www.hostingrails.com/?

Jest już taki wątek