Właśnie trafiłem na to forum i poczytałem trochę o Rubim.
Poszukuję nowoczesnego języka, prostego do nauczenia. Uważam się na nowicjusza w programowaniu, choć liznąłem trochę PHP. Mam swój skromny projekt, w którym wykorzystuję bazę danych MySql.
Mam kilka pytań zanim zacznę studiowanie:
Czy Ruby umożliwi mi współpracę z MySql, a może ma coś lepszego czym można by bazę danych zastąpić?
Czy jest jakaś godna polecenia literatura w naszym ojczystym języku? Bo zdecydowana większość tego co znalazłem tu na forum to odnośniki do angielskich tutoriali czy samouczków oraz witryn Rubiemu poświęconych. Może jakąś książka nie koniecznie w wersji elektronicznej.
Moja rada jest taka. Skoro piszesz, że jesteś raczej nowicjuszem, daruj sobie na razie Ruby on Rails. Pozostań przy “czystym” Rubym. Ja wiem, że RoR jest reklamowany jako prosty, szybki i przyjemny. Tak jest, ale trzeba posiadać pewną wiedzę “co tam w trawie piszczy” by nie zgubić się.
Książek i materiałów po angielsku jest mnóstwo. Po polsku znacznie mniej, ale nie jest tak źle.
Najważniejsze jest byś dużo ćwiczył, bawił się językiem i obiektami. Wtedy poczujesz ten power ;). Jak będziesz mieć problemy - pisz na forum, albo (w sumie lepiej) grupie dyskusyjnej pl.comp.lang.ruby. Na pewno znajdą się chętni do pomocy.