drugie pytanko jakie mam to do generatora standardowego devise chciałem dodać dwa pola
obczaiłem już że trzeba stworzyć nowy kontroller tylko nie wiem jak go podpiąć czy zamienić z standardowego kontrolera devise oraz jak się dobrać w tym kontrolerze do zmiennej z formularza może gdzieś napotkaliście jakiś fajny tutorial który to opisuje ja już przeszperałem internet i nic ciekawego nie znalazłem po za jakimiś mega słabymi i powieszchownymi tutorialami typu tworzysz kontroler i wrzucasz w niego cała logike z devise haha
Pierwszy problem rozwiązany
co do drugiego chodzi mi o coś takiego
w formie mamy pola
email
passworld
+
check_box akceptacja regulaminu
i jakieś działanie zabezpieczające ( 2+2 ) lub captcha
i teraz w kontrolerze wypadało by sprawdzić to zabezpieczenie czy żeczywiście jest 4 a do tego chyba jest potrzebny jakiś custom kontroler devise ?
którego za cholere nie wiem jak uruchomić do istniejącego modelu user
class RegistrationsController < Devise::RegistrationsController
def create
# tutaj sprawdzaj sobie co tylko dusza zapragnie
super
end
end[/code]
Ale jeżeli chodzi o captche, to poszukaj, może jest do tego gotowy gem.
Kolego krzyzak dlaczego captcha jest głupotą zawsze jakieś zabespieczenie przeciw botm co do sprawdzania czy pole w formularzu zostało zaznaczone lub wypełnione nie za bardzo wiem jak to sprawdzić w modelu może jakiś krótki przykład ?
edit
znaczy jak masz na myśli validates_ … to wiem jeżeli coś innego to nie
Zamiast captchy mozna dodac pole w formularzu, schowac je cssem i odrzucac jak to pole jest wypelnione. Tak samo skuteczne jak captcha, a nie denerwuje.
Wypełnione czymkolwiek. Użytkownik wchodzi na stronę i nie widzi tego pola, bo jest ukryte - bot tego nie wie i uzupełnia wszystkie pola, więc jeżeli zawartość tego jednego nie jest pusta, to znaczy, że formularza nie wypełniał człowiek i można go odrzucić.
Pole można też ukryć JS-em
Nie wszystkie boty wypełniają ukryte pola… przynajmniej ja z takimi się spotkałem. Po za tym jak komuś zależy na spamowaniu botem na Twojej stronie to i tak to zrobi.
Dlatego do wszelkich komentarzy, postów ja zawsze używam albo sblam (polskie strony) albo akismet (eng). Obie sprawdzają na multum sposobów czy piszący jest botem (tak jak wyżej - puste pola, czas wypełniania forumlarza, blacklisty spamowych ip itp) i działa u mnie spokojnie ze skutecznością rzędu 95%.
[quote]@krzyzak
Dlaczego captcha jest głupia?[/quote]
bo jak pisał Apohllo – uniemożliwia dostęp osobom niepełnosprawnym. Poza tym, czemu to ja mam udowadniać, że nie jestem botem? To problem twórców aplikacji – czemu miałbym udowadniać, że nie jestem np. wielbłądem?