Devise kilka pytań

witam
odpaliłem gem devise u siebie w projekcie(standardowy generator)
logowanie oraz rejestracja działa wylogowywanie już nie ;(

routes: devise_for :users

error :No route matches [GET] “/users/sign_out”

link :

• <%= link_to “Wyloguj”, destroy_user_session_path %>
  • drugie pytanko jakie mam to do generatora standardowego devise chciałem dodać dwa pola
    obczaiłem już że trzeba stworzyć nowy kontroller tylko nie wiem jak go podpiąć czy zamienić z standardowego kontrolera devise oraz jak się dobrać w tym kontrolerze do zmiennej z formularza może gdzieś napotkaliście jakiś fajny tutorial który to opisuje ja już przeszperałem internet i nic ciekawego nie znalazłem po za jakimiś mega słabymi i powieszchownymi tutorialami typu tworzysz kontroler i wrzucasz w niego cała logike z devise haha :wink:

Odpowiedź na pytanie pierwsze jest w wiki devise
    a na drugie w railscastach :wink:

Pierwszy problem rozwiązany :wink:
    co do drugiego chodzi mi o coś takiego
    w formie mamy pola
    email
    passworld
    +
    check_box akceptacja regulaminu
    i jakieś działanie zabezpieczające ( 2+2 ) lub captcha

i teraz w kontrolerze wypadało by sprawdzić to zabezpieczenie czy żeczywiście jest 4 a do tego chyba jest potrzebny jakiś custom kontroler devise ?
    którego za cholere nie wiem jak uruchomić do istniejącego modelu user

robisz sobie virtualny atrybut i sprawdzasz w modelu w before_validate lub podobnym wartosc i tyle. Masz info o tym np http://railscasts.com/episodes/16-virtual-attributes troche przestarzale ale jest.

[code=ruby]# routes.rb
    devise_for :user, controller: { registrations: :registrations }

/app/controllers/registrations_controller.rb

class RegistrationsController < Devise::RegistrationsController
    def create
    # tutaj sprawdzaj sobie co tylko dusza zapragnie
    super
    end
    end[/code]
    Ale jeżeli chodzi o captche, to poszukaj, może jest do tego gotowy gem.

tak btw: nie używaj captchy. to głupie.
    Druga sprawa, że sprawdzenie tego typu rzeczy rób w modelu.

Kolego krzyzak dlaczego captcha jest głupotą zawsze jakieś zabespieczenie przeciw botm co do sprawdzania czy pole w formularzu zostało zaznaczone lub wypełnione nie za bardzo wiem jak to sprawdzić w modelu może jakiś krótki przykład ?

edit
    znaczy jak masz na myśli validates_ … to wiem :wink: jeżeli coś innego to nie

@krzyzak
    Dlaczego captcha jest głupia?

Zamiast captchy mozna dodac pole w formularzu, schowac je cssem i odrzucac jak to pole jest wypelnione. Tak samo skuteczne jak captcha, a nie denerwuje.

Trochę odgrzeje temat, czym miało by być wypełnione to pole ? Faktycznie captcha jest strasznie denerwująca. Macie jakieś alternatywy dla captcha ?

Wypełnione czymkolwiek. Użytkownik wchodzi na stronę i nie widzi tego pola, bo jest ukryte - bot tego nie wie i uzupełnia wszystkie pola, więc jeżeli zawartość tego jednego nie jest pusta, to znaczy, że formularza nie wypełniał człowiek i można go odrzucić.
    Pole można też ukryć JS-em

Ok dzięki.

Jeszcze nie ma ale mają się pojawić mini gierki. IMO bomba!

Ok, powiedz jak widzisz na “biznesowej” stronie mini gierkę;) , na pewno znajdzie to zastosowanie na mniej formalnych stronach czy serwisach .

To był sarkazm. Mimo wszystko coś takiego było planowane. :slight_smile:

Polecam poczytać jak captcha uniemożliwia osobom z upośledzeniami korzystanie z serwisów webowych.

Nie wszystkie boty wypełniają ukryte pola… przynajmniej ja z takimi się spotkałem. Po za tym jak komuś zależy na spamowaniu botem na Twojej stronie to i tak to zrobi.

Dlatego do wszelkich komentarzy, postów ja zawsze używam albo sblam (polskie strony) albo akismet (eng). Obie sprawdzają na multum sposobów czy piszący jest botem (tak jak wyżej - puste pola, czas wypełniania forumlarza, blacklisty spamowych ip itp) i działa u mnie spokojnie ze skutecznością rzędu 95%.

Troszkę po czasie, ale po kolei :wink:

[quote]@krzyzak
    Dlaczego captcha jest głupia?[/quote]
    bo jak pisał Apohllo – uniemożliwia dostęp osobom niepełnosprawnym. Poza tym, czemu to ja mam udowadniać, że nie jestem botem? To problem twórców aplikacji – czemu miałbym udowadniać, że nie jestem np. wielbłądem?

jak pisał sebcioz – www.sblam.com

słabe, ale powiedzmy, że to też dobry patent :wink:

u mnie ~98.7% :wink: