Chciałem Was zaprosić do odwiedzenia serwisu www.dicteo.pl, który wraz z kolegami stworzyliśmy w ramach miesięcznych praktyk w firmie Ragnarson. Dicteo to Open Source’owa wyszukiwarka tłumaczeń pozwalająca błyskawicznie tłumaczyć słowa z wielu słowników jednocześnie. Na razie obsługuje 2 serwisy: pl.wiktionary.org i glosbe.com.
Ponadto aplikację można zainstalować jako gem w konsoli i korzystać z niej jak z linuxowego polecenia, które zwróci nam tłumaczenia danego słowa.
Dicteo.pl wyświetla się poprawnie także na telefonach, dzięki czemu możemy mieć ją zawsze pod ręką.
Jeśli macie jakieś sugestie dotyczące naszego projektu, to śmiało piszcie. Chętnie posłuchamy konstruktywnej krytyki.
nie jestem przekonany, że parsowanie html-a jest najlepszym wyjściem - wiktionary pozwala na bezpośredni dostęp do źródłowego formatowania (https://github.com/jpatokal/mediawiki-gateway)
Gdybyście byli zainteresowani rozwijaniem bardziej zaawansowanych narzędzi lingwistycznych, to jestem otwarty na współpracę
Jeszcze tylko rozłączcie dict-gem na 2 repo: dict-gem i dict-api i już w ogóle będzie zajebiście Z dict-api chodzi mi o to, żeby było jakieś publiczne API w ruby, którego mógłbym używać bezpośrednio w swojej aplikacji. Jak wam się nie chce, to ja chętnie rzucę pull requesta jak będę miał chwilę wolnego czasu (ale nie wiem kiedy to będzie, więc wolałem napisać tutaj)
Bardziej chodziło mi o API rubiowe rubiowe oddzielić od rzeczy, które nie są potrzebne jak chcesz tego w aplikacji używać (CLI np.), ale w zasadzie mogę przeżyć te kilka dodatkowych plików