Witam,
jestem początkujący jeśli chodzi o ROR i chciałbym prosić o pomoc: Niedawno ogarnąłem treści zawarte w książce “ROR od podstaw” Steve’a Holzner’a. Mianowicie chodzi o dodawanie zdjęć obrazków do przedmiotów w sklepie ( to jeden z projektów jaki jest realizowany w tej książce). Wiem już jak dodawać nowe przedmioty (nazwa,opis, cena) ale nie ma tam nic na temat dodawania zdjęć do przedmiotów. Domyślam się że podobnie wyglądałoby dodawanie zdjęć/obrazków do wypowiedzi na forum/księdze gości itd. Proszę o jakieś wskazówki tutki czy coś takiego. Będę bardzo wdzięczny.
Jeśli niezbyt jasno się wyraziłem to m.w. chodzi mi o taki efekt jak na tej stronie: http://dzwigomania.pl/dzwigi
Zainteresuj się jednym z pluginów:
- paperclip
- attachment_fu
W ich dokumentacji (lub artykułach na ich temat) jest wystarczająco dużo na miarę tutorialaAle gdybyś miał jakieś jeszcze z nimi problemy, to oczywiście tutaj pisz.
Wielkie dzieki za pomoc! - już dawno nie spotkałem się z taką życzliwością na polskim forum Zaraz zacznę je studiować. A tak dokładniej to piszę pracę inżynierską z ROR (Informatyka), projekt dotyczy Sieciowego Uczelnianego Systemu Zarządzania Informacją (poprzez Internet). Jak coś będę pisał
Mam pytanko odnosnie wyswietlania obrazkow z db (korzystam z attachment_fu)
<widok.rhtml>
<% @picture.each do |picture| %>
<% if picture.image? %>
<%= link_to(image_tag(picture.public_filename(:thumb))) %>
<% end %>
<% end %>
i jesli mam tak to wyciaga mi wszystkie obrazki, a ja chcialbym wyciagnac tylko jedno zdjecie(np po id) i nie wiem dokladnie jak to zrobic.
Jakies porady poprosze:)
ooo widze ze on mi z /public/pictures/0000/0001 etc wyswietla
hmm a mozna bezposrednio z bazy?
obrazkow i innych takich rzeczy sie w bazach raczej nie trzyma, co prawda jest typ blob ale wielkosc bazy byla by nieznosna, stad zazwyczaj robi sie trik a mianowicie nadaje jakis unikalna nazwe obrazkowi , jak masz id w bazie to to bedzie id zapewne albo jakas md5 nazwy ale wtedy trezba dodatkowe pole w bazie na nazwe. wiec dobrze laduje z katalogu 0001 to pewnie obrazek do id 1
hmm ok laduje mi wszystkie obrazki jakie mam, czyli tak jak mowisz. Tylko ja bym chcial aby zamiast wszystkich z folderow 0001 do 000x wyjal mi tylko te z 0001.
mysle ze to gdzies tutaj
tylko nie wiem jakie mam pole do popisu odnonie public_filname(???)
Ma ktos pomysl?
OK mysle ze rozwiazalem problem w ten sposob:
w kontrolerze dodalem metode, ktora mi wyswietli zdjecie wg id=x z bazy:)
[quote]def index
@picture = Picture.find(:all, :conditions => {:parent_id => nil, :id => 1})
end[/quote]
prościej będzie po prostu dać w kontrolerze:
@picture = Picture.find(1)
Jeśli chcesz wyświetlić obrazek, który ma id = 1 (co raczej nie jest zbyt elastycznym podejściem). Radzę Ci zrobić to samo co radzi Ci chyba drogus w innym poscie - łyknij trochę podstaw z jakiejś książki o rails, takie szukanie po omacku to imo nie jest dobry pomysł skoro materiałów do nauki jest w brud.
tak dac nie moge @picture = Picture.find(1) bo w widoku pozniej nie wyjme
<% @picture.each do |picture| %>
<% if picture.image? %>
<%= link_to(image_tag(picture.public_filename(:thumb))) %>
<% end %>
<% end %>
(nie widzialby metody each) a innej opcji nie doczytalem z wyciaganiem obrazkow z dokumentacji attachment_fu
ps.jesli chodzi o ksiazki to nie znalazlem pozycji, ktora by mi opisala galerie. Podoba mi sie w rails powyzje 2.0 paperclip, ale obecnie staram sie zrobic pod 1.8.4