Mam kalendarz w jQuery w którym chcę sobie ustawić pewne rzeczy korzystając z wartości zmiennych, które przychodzą z kontrolera. Jest to czysto wizualna rzecz bez interakcji z serwerem. Jak to poprawnie definiować. Tego typu zapis jest chyba trochę słaby…(??)
Możesz korzystać ze zmiennych kontrolera w plikach js jeśli skorzystasz z szablonów js.erb. W tym railscascie pokazane jest jak ich użyć na przykładzie dynamicznego menu: http://railscasts.com/episodes/88-dynamic-select-menus
[quote=newman]Mam kalendarz w jQuery w którym chcę sobie ustawić pewne rzeczy korzystając z wartości zmiennych, które przychodzą z kontrolera. Jest to czysto wizualna rzecz bez interakcji z serwerem. Jak to poprawnie definiować. Tego typu zapis jest chyba trochę słaby…(??)
<script type="text/javascript">
some_var = <%= rails_var %>
</script>
[/quote]
Jeśli masz kalendarz w jQuery to przydałaby się również reprezentacja w czystym HTML dla tych, którzy mają wyłączony JavaScript.
My robimy to tak: w czystym HTML wstawiamy jakąś postać danych dostępną dla każdego klienta, np. listę wydarzeń:
[code=html]
prosty format daty
...
[/code]
Jeśli użytkownik ma włączony JavaScript to ukrywamy taki fragment HTML za pomocą CSS. Jednocześnie za pomocą jQuery możemy z ukrytego elementu wyciągnąć wszelkie niezbędne dane dla dynamicznej kontrolki.