Doswiadczony programista Ruby on Rails + Javascrip [Warszawa]

Zbieram team do większego, długoterminowego projektu (w trakcie organizacji).

Doświadczenie z bazami danych i GIS mile widziane.

Biuro w śródmieściu.

Stawki do ustalenia i wg tego co wniesiesz do zespołu ale minimum 5,000 PLN na miesiąc. Bonusy za osiągnięcie milestones.

Wyślij mailem CV i przykład własnego kodu aby zakwalifikować się na wstępną rozmowę. Wybrani kandydaci przejdą testy aby praktycznie potwierdzić co potrafią.

Adres do korespondecji: addara@outlook.com

Dzięki za zainteresowanie!

1 Like

Hmm, czyżby już wszyscy byli w Londynie? :frowning:

Ponad 200 odsłon i… nic? :frowning:

Pytanie do pracodawców: czy udało się komukolwiek zrekrutować przez ten portal?

Pytanie do Ruby expertów : co by przyciągnęło waszą uwagę aby starać się o daną pracę? Rozumiem ze pieniade to nie wszystko…

Nie znajdziesz doświadczonych bo mało kto pozwala takie doświadczenie zdobyć. Jest kilka firm na krzyż, które są chętne przyjąć i wykształcić sobie programistę. Te z kolei mają setki chętnych i dostać się jest bardzo trudno. I koło się zamyka :wink:

2 Likes

Expertem nie jestem, ale może opisz dokładniej wymagania (tylko nie latami a konkretami), czy to ma być ktoś w kierunku PMa czy może zwykły dev? Czy może pasuje jedno i drugie? Bo nie wiadomo czy dobierać adekwatnie do wynagrodzenia czy może nie i to może kogoś blokuje przed spytaniem. Przynajmniej gdybym był na tym etapie to przez to zastanawiałbym się czy napisać, brakuje też górnych widełek :wink:

Pracodawcą tym bardziej nie jestem, ale pracowałem w trzech czy czterech miejscach znalezionych przez to forum więc chyba się da.

Dzieki za odpowiedź i za sugestje…

Dla mnie inwestowanie w pracownika to rzecz oczywista. A więc opcja nr dwa to 2x junior developer ale z dobrymi podstawami no i entuzjazmem do nauki. Zapraszam, kto chce szansę. :wink:

Napisałeś “5,000 PLN na miesiąc”. Sprawdź widełki w ogłoszeniach na stronie http://forum.rubyonrails.pl/c/praca-projekty-ogloszenia i odpowiedz sobie sam.

Ja np. w Koszalinie niespecjalnie mam wybór. Pierwsze 1.5 roku pracowałem jako programista Python’a, ale że marnie płacili postanowiłem zmienić pracę. Niestety rynek jest jaki jest a że szczerze nienawidzę Javy i nie lubię .NET a do C\C++ mają kosmiczne wymagania postanowiłem spróbować w Ruby. Niestety tak jak w przypadku Python’a jakbym chciał dalej się utrzymać na rynku Koszalińskim to jako programista Python/Ruby nie znajdę pracy bo i nie ma gdzie. Poza mną jest tutaj wiele osób, które chętnie popracowałyby w tych albo innych technologiach OpenSource ale co z tego jak firm nie ma w Koszalinie, zdalnie mało kto chce pracować bo nie ma to jak kawa w biurze z ziomkami.

Oferty pracy z forum służą mi raczej do oszacowania ile mogę/powinienem żądać od pracodawcy za moją prace.

2 Likes

Móglbym pisać całą listę wymagań ale to chyba bardziej odstraszy niż przyciągnie. Realia są takie że nawet “eksperci” musza się ciagle uczyć… Liczy się umiejętność znalezienia rozwiazania, doświadczenie pogama ale w moich projektach nie wystarcza. A więc tylko precyzuję “Ruby i Javascript”, reszta to bonus.

Górnych widełek nie precyzuję a zarobki zalezą od tego co się wniesie do zespołu (tzn przez porównanie do tych co już pracują i sie sprawdzają).

Mnie osobiście zawsze odstraszają “bonusy” za milestone’y. Jestem już za stary na takie rzeczy, idąc do pracy idę z pełną świadomością, że chcę ją wykonywać jak najlepiej. A nie ma nic bardziej frustrującego niż brak bonusu wynikający z obiektywnej trudności.

2 Likes

Dzięki za wszystkie komentarze. Nasuwa mi sie jeden wniosek – że wszyscy podchodzimy do tego co czytamy z perspektywy własnych doświadczeń i nie zawsze się to pokrywa z tym co druga strona ma na myśli. Tak więc pytania o dodatkowe szczegóły bardzo pomagają wyklarować sytuację, tak z jednej jak i drugiej strony.

A więc pare dodatkowych szczegołów z mojej strony odnośnie punktów które poruszyliście:

. projekt ma Lead Developer który będzie nadzorował cały team ale każdy będzie pracował nad swoimi kawałkami (dlatego też wymaganie „doświadczenia”) – a więc na początek rola dev a nie PM ale dopuki dany „kawałek” się nie rozbuduje. Ogólnie pracujemy w metodologii agile.

Poszukiwany zakres wiedzy to:
. „Javascript” (plus wszystko co z tym związane, resopnsive UI design, CSS, HTML5 - canvas w szczególności!, jQuery, etc.)

. „Ruby” (i wszystko co na back-endzie, repozytorium Git , serwery w networku, skalowanie on demand, modułowa implementacja, parallel procesowanie, integracja miedzy-systemowa, security, etc. urzywając najowszych konwencji)

. „bazy danych” ( tradycyjne jak PostGres/ PostGIS i No-SQL, przetwarzanie danych, wdrażanie algorytmów, paralizacja i optymalizacja, serwowanie, big data)

. GIS (doktorat z analytyki przestrzennej – żartuje :wink: ale przetwarznie danych spacjalnych to duża cześć projektu a więc nawet niewielkie doświadzenie z Google Map będzie bardzo przydatne).

Teraz chyba rozumiecie że takie szczegóły mogą odstraszyć bo znalezienie kogoś kto ma tak szeroką wiedzę i doświadczenie jest prawie niemożliwe. Więc szukam przede wszystkim ludzi z dobrymi podstawami, którzy się szybko uczą…

Co do płacy, to unikam dawania górnego przedziału bo jak powiem komuś że „8 tys”, to o tyle wszyscy proszą bez względu na doświadczenie a ci co chcą więcej to wcale nie aplikują choc mogli by być na stawce jaką chcą w ciagu 6-12 miesięcy jeśli są na prawdę tacy dobrzy.

A więc moje podejście jest takie:
a. pokaż co potrafisz
b. powiedz na ile się wyceniasz.

Jeśli a pokrywa się z b, to masz pracę długoterminową. Za tyle ile chcesz. Co roku podwyżka.

Co do bonusów to nie traktuję ich jako cześć wynagrodzenia podstawowego. Jak zespoł osiąga to co w planach, to czemu nie podzielić się sukcesem firmy z ludźmi którzy na ten sukces cieżko pracują? Jedyny sposób to bonusy lub ewentualnie udziały.

A więc ponownie zapraszam do przedstawienia swoich umiejętności i oczekiwań.

Adres do korespondecji: addara@outlook.com

2 Likes

Hi Ian, are you based in Warsaw? Otherwise sorry but this is not a remote job offer. Cheers.

Addar, sugeruję najpierw popracować nad ortografią, a potem może Twoje wymagania będzie się czytało lepiej i znajdziesz więcej chętnych na dobrnięcie do końca swojego posta :wink:

Meek, tak, dysleksja może być konfrontująca ale na szczęcie nie przeszkadza w realizacji wielkich wizji. Np
jak robi to Richard Branson… Mała dla mnie strata jeśli nie usłyszę od tych co stawiają format nad treścią :wink: