mam problem… tydzien temu postawiłem aplikację w railsach na dreamhoscie i próbuje ja od tego czasu uruchomic (z marnym skutkiem) - probowalem juz wszystkiego: rozne opcje “chmodow” na katalogach i “dispatchach”, “kilowalem” procesy ruby’ego i restarty fastcgi, ustawianie wszelkich mozliwych srodowisk w environment.rb, zmiany w .htaccess… juz nie wiem… chyba wyjde z siebie i stane obok… czy ktos moze mi pomoc…
dzieki wielkie…
Czy ten poradnik przecwiczyles?:
http://wiki.dreamhost.com/index.php/Rails
Powiedz dokladnie jak objawiaja sie problemy - co znajduje sie w logach.
a to ciekawe (oczywiscie chodzi o 500 error)… oczywiscie tutorial przerobilem (i pare innych zreszta - im wiecej czytam o tych bledach tym wiecej watpliwosci mam)… ale wracajac do meritum - tak wiec wczoraj w logach mialem fastcgi.error.log gdzie bylo: “Dispatch… itd.”,
po czym skasowalem cala aplikacje (stworzylem zupelnie nowa - rails 1.2.1) i po edycji, nadaniu uprawnien do plikow i katalogow, dzis chce to uruchomic i nic… zadnych bledow w logach tylko wyrzuca mi standardową “piecsetke”… co jest grane?
a i jeszcze jedno… jak chcialem ustawic : “chmod -R 0666 tmp” - wyrzucił mi “access denied”
na ssh…
hej
Nie wiem czy to coś wyjaśni ale zarówno wczoraj jak i dziś dreamhost nie pracuje stabilnie, mam kilka kilka aplikacji na DH których statystyki mam na Google Analytics i ewidentnie widatć że serwer zdechł, może akurat wtedy próbowałeś uruchomić swoją aplikację.
pozdrawiam
Monika
a mój np. działa od tygodnia. czyli tu nie ma żadnych reguł.
powiem tak: dreamhost tylko przez 1 rok jest atrakcyjny. za 10-20 euro miesięcznie można znaleźć VPS. ja szukam.
m.
ja bym brał coś po tej stronie atlantyku.
Ale wtedy ceny są w euro
a to aż taka różnica? w pingach różnica jest większa
wyrzucilem wszystko w ch…re
Być może to wszystko to problem DH no ale nie przez tydzien. Najciekawsze jest to ze dziala
na localu (apache 2.x,fastcgi) gdzie zmieniam tylko chmoda na /public; /public/dispatch*; /log i
/tmp/sessions… wszystko idzie jak burza… moze cos jest nie tak z .htaccess ?(zmienilem dispatch.cgi na *.fcgi)… moze problem jest gdzies w httpd.conf? Może ktoś ma jakies pomysly?..
wlasnie probuje cos z tym calym syfem robic… zdebugowalem dispatch.fcgi i mam:
“[29/Jan/2007:09:49:11 :: 28737] starting
[29/Jan/2007:09:49:11 :: 28737] Dispatcher failed to catch: private method split' called for nil:NilClass (NoMethodError) /usr/lib/ruby/1.8/cgi.rb:897:in
parse’
/home/rubypulse/.gems/gems/actionpack-1.13.1/lib/action_controller/cgi_ext/raw_post_data_fix.rb:45:in initialize_query' /usr/lib/ruby/1.8/cgi.rb:2274:in
initialize’
/usr/lib/ruby/1.8/fcgi.rb:594:in new' /usr/lib/ruby/1.8/fcgi.rb:594:in
each_cgi’
/home/rubypulse/.gems/gems/rails-1.2.1/lib/fcgi_handler.rb:141:in process_each_request!' /home/rubypulse/.gems/gems/rails-1.2.1/lib/fcgi_handler.rb:55:in
process!’
/home/rubypulse/.gems/gems/rails-1.2.1/lib/fcgi_handler.rb:25:in process!' public/dispatch.fcgi:24 almost killed by this error [29/Jan/2007:09:49:11 :: 28737] Dispatcher failed to catch: private method
split’ called for nil:NilClass (NoMethodError)
/usr/lib/ruby/1.8/cgi.rb:897:in parse' /home/rubypulse/.gems/gems/actionpack-1.13.1/lib/action_controller/cgi_ext/raw_post_data_fix.rb:45:in
initialize_query’
/usr/lib/ruby/1.8/cgi.rb:2274:in initialize' /usr/lib/ruby/1.8/fcgi.rb:594:in
new’
/usr/lib/ruby/1.8/fcgi.rb:594:in each_cgi' /home/rubypulse/.gems/gems/rails-1.2.1/lib/fcgi_handler.rb:141:in
process_each_request!’
/home/rubypulse/.gems/gems/rails-1.2.1/lib/fcgi_handler.rb:55:in process!' /home/rubypulse/.gems/gems/rails-1.2.1/lib/fcgi_handler.rb:25:in
process!’
public/dispatch.fcgi:24
killed by this error”
co to wszystko oznacza?
izi,
Moja Ezosfera.pl, jeszcze aktualnie na DreamHost, teraz działa, chociaż koszmarnie wolno i co jakiś czas na chwile ją przycina.
Nie wiem czy Ci to pomoże, ale podrzucam moje ustawienia.
dispatch.fcgi pomijając komentarze wygląda tak:
[code]require File.dirname(FILE) + “/…/config/environment”
require ‘fcgi_handler’
RailsFCGIHandler.process![/code]
Natomiast samo przygotowanie plikow wyglada tak, ze najpierw robie nowy katalog do ktorego wgrywam pliki aplikacji. A potem po kolei:
[code]chmod 755 public
chmod 755 public/dispatch.fcgi
chmod -R 0766 log
chmod -R 0766 tmp
i na koniec
killall -9 ruby
killall -9 ruby1.8[/code]
To mi wystarcza. Aplikacja po tym już powinna działać. Z tym, że “powinna” w wykonianiu DH wygląda różnie Czasem np. po takim killowaniu przez kilkanaście minut aplikacja nie rusza. A potem nagle magicznie zaczyna działać
Ale w końcu działa.
Generalnie DH mam już totalnie dość, chyba jak wszyscy, którzy mieli z nimi kontakt. A Tobie życzę powodzenia
Hmm, faktycznie “hameryka panie”.
Odemnie średnio 200 ms.
No ale cóż, przynajmniej deployment aplikacji jest zupełnie bezbolesny (z punktu widzenia początującego).
Jeśli ktoś ma chwilkę, to proszę niech pingnie tu i się podzieli milisekundami.
Jeżeli to co tutaj widzę, to jest bezbolesny deployment…
no mi np. działa od 2 tyg. b. dobrze. piszą też, że upgradowali railsy do 1.2
thx darek_rusin,
napewno nie jestem webowym/railsowym guru, ale to, że nie potrafie na DH uruchomić prostej aplikacji to mnie… rozwala …i zaluje ze wydalem te marne 66 zeta… w sumie na DH chcialem tylko potestowac, ale nie sadzilem ze to wszystko może tak marnie wygladac (a moze to ja jestem idiota, który nie potrafi po ludzku “chmodow” zalozyc , czy cos - mniejsza z tym).
W kazdym badz razie dzieki za odzew… ide jeszcze sie troche DH “pobawic”…
i już wiem na czym polegał mój problem…
na zainstalowaniu (zgodnie z instrukcją DH) najnowszej wersji rails z gemow (1.2.1)… w ostatecznym przyplywie rozpaczy… wszystko skasowalem… usunalem wpisy z .bash_profile:
“mkdir .gems
echo 'export GEM_HOME=”$HOME/.gems"’ >> .bash_profile
echo ‘export GEM_PATH="/usr/lib/ruby/gems/1.8:$GEM_HOME"’ >> .bash_profile
echo ‘export PATH="$HOME/.gems/bin:$PATH"’ >> .bash_profile "
i zrobilem zupelnie nową aplikacje w r. 1.6.1 i poszło…
czy kto może wie co źle zrobilem dlaczego nie moglem uruchomic aplikacji z railsow zainstalowanych na home’ie? ja niestety nie potrafie sobie tego wytlumaczyc…
Jeśli to prawda z tym limitem na sumę VSZ procesów to pozostaje skorzystać ze schematu: jedna aplikacja jeden użytkownik. A użytkowników iluś tam można założyć