Dreamhost + ror

mam problem… tydzien temu postawiłem aplikację w railsach na dreamhoscie i próbuje ja od tego czasu uruchomic (z marnym skutkiem) - probowalem juz wszystkiego: rozne opcje “chmodow” na katalogach i “dispatchach”, “kilowalem” procesy ruby’ego i restarty fastcgi, ustawianie wszelkich mozliwych srodowisk w environment.rb, zmiany w .htaccess… juz nie wiem… chyba wyjde z siebie i stane obok… czy ktos moze mi pomoc…
dzieki wielkie…

Czy ten poradnik przecwiczyles?:
http://wiki.dreamhost.com/index.php/Rails

Powiedz dokladnie jak objawiaja sie problemy - co znajduje sie w logach.

a to ciekawe (oczywiscie chodzi o 500 error)… oczywiscie tutorial przerobilem (i pare innych zreszta - im wiecej czytam o tych bledach tym wiecej watpliwosci mam)… ale wracajac do meritum - tak wiec wczoraj w logach mialem fastcgi.error.log gdzie bylo: “Dispatch… itd.”,
po czym skasowalem cala aplikacje (stworzylem zupelnie nowa - rails 1.2.1) i po edycji, nadaniu uprawnien do plikow i katalogow, dzis chce to uruchomic i nic… zadnych bledow w logach tylko wyrzuca mi standardową “piecsetke”… co jest grane?

a i jeszcze jedno… jak chcialem ustawic : “chmod -R 0666 tmp” - wyrzucił mi “access denied”
na ssh…

hej
Nie wiem czy to coś wyjaśni ale zarówno wczoraj jak i dziś dreamhost nie pracuje stabilnie, mam kilka kilka aplikacji na DH których statystyki mam na Google Analytics i ewidentnie widatć że serwer zdechł, może akurat wtedy próbowałeś uruchomić swoją aplikację.
pozdrawiam
Monika

a mój np. działa od tygodnia. czyli tu nie ma żadnych reguł.

powiem tak: dreamhost tylko przez 1 rok jest atrakcyjny. za 10-20 euro miesięcznie można znaleźć VPS. ja szukam.

m.

Ja właśnie jestem o krok od zakupu grid-servera na http://mediatemple.net/.

Co sądzicie?

ja bym brał coś po tej stronie atlantyku.

Ale wtedy ceny są w euro :wink:

a to aż taka różnica? w pingach różnica jest większa :slight_smile:

wyrzucilem wszystko w ch…re :frowning:
Być może to wszystko to problem DH no ale nie przez tydzien. Najciekawsze jest to ze dziala
na localu (apache 2.x,fastcgi) gdzie zmieniam tylko chmoda na /public; /public/dispatch*; /log i
/tmp/sessions… wszystko idzie jak burza… moze cos jest nie tak z .htaccess ?(zmienilem dispatch.cgi na *.fcgi)… moze problem jest gdzies w httpd.conf? Może ktoś ma jakies pomysly?..

wlasnie probuje cos z tym calym syfem robic… zdebugowalem dispatch.fcgi i mam:
“[29/Jan/2007:09:49:11 :: 28737] starting
[29/Jan/2007:09:49:11 :: 28737] Dispatcher failed to catch: private method split' called for nil:NilClass (NoMethodError) /usr/lib/ruby/1.8/cgi.rb:897:inparse’
/home/rubypulse/.gems/gems/actionpack-1.13.1/lib/action_controller/cgi_ext/raw_post_data_fix.rb:45:in initialize_query' /usr/lib/ruby/1.8/cgi.rb:2274:ininitialize’
/usr/lib/ruby/1.8/fcgi.rb:594:in new' /usr/lib/ruby/1.8/fcgi.rb:594:ineach_cgi’
/home/rubypulse/.gems/gems/rails-1.2.1/lib/fcgi_handler.rb:141:in process_each_request!' /home/rubypulse/.gems/gems/rails-1.2.1/lib/fcgi_handler.rb:55:inprocess!’
/home/rubypulse/.gems/gems/rails-1.2.1/lib/fcgi_handler.rb:25:in process!' public/dispatch.fcgi:24 almost killed by this error [29/Jan/2007:09:49:11 :: 28737] Dispatcher failed to catch: private methodsplit’ called for nil:NilClass (NoMethodError)
/usr/lib/ruby/1.8/cgi.rb:897:in parse' /home/rubypulse/.gems/gems/actionpack-1.13.1/lib/action_controller/cgi_ext/raw_post_data_fix.rb:45:ininitialize_query’
/usr/lib/ruby/1.8/cgi.rb:2274:in initialize' /usr/lib/ruby/1.8/fcgi.rb:594:innew’
/usr/lib/ruby/1.8/fcgi.rb:594:in each_cgi' /home/rubypulse/.gems/gems/rails-1.2.1/lib/fcgi_handler.rb:141:inprocess_each_request!’
/home/rubypulse/.gems/gems/rails-1.2.1/lib/fcgi_handler.rb:55:in process!' /home/rubypulse/.gems/gems/rails-1.2.1/lib/fcgi_handler.rb:25:inprocess!’
public/dispatch.fcgi:24
killed by this error”

co to wszystko oznacza?

izi,

Moja Ezosfera.pl, jeszcze aktualnie na DreamHost, teraz działa, chociaż koszmarnie wolno i co jakiś czas na chwile ją przycina.

Nie wiem czy Ci to pomoże, ale podrzucam moje ustawienia.

dispatch.fcgi pomijając komentarze wygląda tak:

[code]require File.dirname(FILE) + “/…/config/environment”
require ‘fcgi_handler’

RailsFCGIHandler.process![/code]
Natomiast samo przygotowanie plikow wyglada tak, ze najpierw robie nowy katalog do ktorego wgrywam pliki aplikacji. A potem po kolei:

[code]chmod 755 public
chmod 755 public/dispatch.fcgi
chmod -R 0766 log
chmod -R 0766 tmp

i na koniec

killall -9 ruby
killall -9 ruby1.8[/code]
To mi wystarcza. Aplikacja po tym już powinna działać. Z tym, że “powinna” w wykonianiu DH wygląda różnie :wink: Czasem np. po takim killowaniu przez kilkanaście minut aplikacja nie rusza. A potem nagle magicznie zaczyna działać :wink: Ale w końcu działa.

Generalnie DH mam już totalnie dość, chyba jak wszyscy, którzy mieli z nimi kontakt. A Tobie życzę powodzenia :slight_smile:

Hmm, faktycznie “hameryka panie”.
Odemnie średnio 200 ms.

No ale cóż, przynajmniej deployment aplikacji jest zupełnie bezbolesny (z punktu widzenia początującego).
Jeśli ktoś ma chwilkę, to proszę niech pingnie tu i się podzieli milisekundami.

Jeżeli to co tutaj widzę, to jest bezbolesny deployment… :slight_smile:

no mi np. działa od 2 tyg. b. dobrze. piszą też, że upgradowali railsy do 1.2

thx darek_rusin,

napewno nie jestem webowym/railsowym guru, ale to, że nie potrafie na DH uruchomić prostej aplikacji to mnie… rozwala …i zaluje ze wydalem te marne 66 zeta… w sumie na DH chcialem tylko potestowac, ale nie sadzilem ze to wszystko może tak marnie wygladac (a moze to ja jestem idiota, który nie potrafi po ludzku “chmodow” zalozyc , czy cos - mniejsza z tym).
W kazdym badz razie dzieki za odzew… ide jeszcze sie troche DH “pobawic”… :frowning:

i już wiem na czym polegał mój problem… :slight_smile:
na zainstalowaniu (zgodnie z instrukcją DH) najnowszej wersji rails z gemow (1.2.1)… w ostatecznym przyplywie rozpaczy… wszystko skasowalem… usunalem wpisy z .bash_profile:
“mkdir .gems
echo 'export GEM_HOME=”$HOME/.gems"’ >> .bash_profile
echo ‘export GEM_PATH="/usr/lib/ruby/gems/1.8:$GEM_HOME"’ >> .bash_profile
echo ‘export PATH="$HOME/.gems/bin:$PATH"’ >> .bash_profile "

i zrobilem zupelnie nową aplikacje w r. 1.6.1 i poszło…
czy kto może wie co źle zrobilem dlaczego nie moglem uruchomic aplikacji z railsow zainstalowanych na home’ie? ja niestety nie potrafie sobie tego wytlumaczyc…

Moze to cos pomoze skazanym na dreamhost:

http://gabrito.com/post/ruby-on-rails-dreamhost-plugin

Jeśli to prawda z tym limitem na sumę VSZ procesów to pozostaje skorzystać ze schematu: jedna aplikacja jeden użytkownik. A użytkowników iluś tam można założyć :slight_smile: