Hej,
Wiem, jak trudno jest wejść juniorom na rynek pracy, przejść przez procesy rekrutacyjne i wreszcie rozpocząć karierę. Wiem, że kursy dostępne na rynku szkolą z teorii, ale nie uczą, jak pracować. Chcę Ci pomóc zmierzyć się z tym wyzwaniem!
Jeżeli:
- masz za sobą kilka szkoleń online z RoR, ale czujesz, że to za mało, żeby zacząć karierę w programowaniu,
- przeglądasz ogłoszenia o pracę dla juniorów i nie znajdujesz tam nic dla siebie,
- pracujesz już jako junior i czujesz, że stoisz w miejscu, nie rozwijasz się, a szansa na awans się oddala,
to jesteś w dobrym miejscu! Od kilku lat prowadzę mentoring i szkolenia dla osób takich jak ty i wiem, jak Ci pomóc.
Organizuję nową edycję (poprzednia edycja) grupowych korepetycji online z Ruby/RoR dla osób, które chciałyby się przebranżowić lub podszkolić. Zdecydowanie nie jest to kurs (nie będę prowadzić Cię za rączkę!), a bardziej obóz przetrwania w symulowanych warunkach normalnej pracy.
W jaki sposób będziesz pracować?
- w tygodniowych sprintach, w oparciu o taski produktowe rozpisane, jak w prawdziwym projekcie
- będziesz pisać dużo specek
- czytać dużo dokumentacji
- oraz przeszukiwać internet w poszukiwaniu rozwiązań swojego problemu
- robić i otrzymywać code review
- sprinty rozpisane są na tydzień, ale pracujesz w swoim tempie - kolejne taski zaczynasz, kiedy ukończysz poprzedni sprint
- każdy pracuje na swoje konto, ale pomagamy sobie nawzajem - jak w prawdziwym zespole 🙂
Co zyskasz?
- stworzysz zaawansowany silnik e-commerce, który będzie świetną wizytówką przed potencjalnym pracodawcą
- nauczysz się samodzielności, rozwiniesz umiejętność rozwiązywania problemów
- zmierzysz się z wyzwaniami, które potencjalnie mogą pojawić się w pracy
- przekonasz się, jaką moc i motywację daje społeczność
- a wszystko to ze wsparciem zespołu mentorów
Funkcjonalności jakie stworzysz i czego się nauczysz:
Store front
- wyświetlanie produktów ze zdjęciami
- wyszukiwarka full-text
- przy okazji poznasz spektrum rozwiązań oraz ich wady i zalety
- koszyk produktów
- zakup produktu oraz dokonanie płatność
- zaimplementujesz multi step checkout
- zintegrujesz sklep z bramką płatniczą
- kupony promocyjne
- grupowanie produktów po kategoriach
Admin
- wyszukiwarka rekordów na podstawie zadanych parametrów
- przejdziemy przez dwa popularne rozwiązania oraz ich wady i zalety
- dynamiczne warianty produktów
- zarządzanie stanami magazynowymi
- użytkownicy oraz ich role
- wykorzystasz pundita do autoryzacji użytkownika
- zbudujesz od podstaw ACL, które pozwolą na przydzielanie bardzo granularnych uprawnień do zasobów sklepu
- obsługa zamówień w aplikacji
- nauczysz się jak zarządzać stanem rekordu w aplikacji tak, aby nie stracić głowy
- zaimplementujesz event logger
- zarządzanie produktami
- skonfigurujesz ActiveStorage pod upload zdjęć na S3
- skonfigurujesz ActionText
- zarządzanie kategoriami
- zaimplementujesz bulk update
- asynchroniczna obróbka zdjęć oraz wysyłka e-maili do klientów
API
- stworzysz RESTowe API z autentykacją oraz paginacją
Stworzenie pełnej, działającej aplikacji powinno Ci zająć ~6-9 miesięcy.
Poprzednie edycje udowodniły nam, że uczycie się w różny sposób i macie różne potrzeby, dlatego w najbliższej edycji proponujemy 2 opcje:
Pierwsza opcja opracowana jest dla tych, którzy chcą nauczyć się kodować mając dostęp do społeczności podobnych do siebie zapaleńców. Co dostaniesz/zyskasz?
- taski produktowe rozpisane na sprinty, na bazie których zrealizujesz projekt
- cotygodniowe sesje pair programmingu z mentorem oraz innymi uczestnikami pomogą Ci nauczyć się debuggować problemy
- po rozwiązaniu każdego taska otrzymasz nagranie z rozwiązaniem mentora
Cena: 159 zł/m-c
Druga opcja przygotowana jest dla osób, które oprócz samego rozwoju umiejętności kodowania oczekują więcej wsparcia ze strony mentora. Jest to opcja dla bardziej wymagających, w której kładziemy większy nacisk na naukę pracy na projekcie i personal development. Dostaniesz wszystko to, co pierwszej opcji oraz:
- code review Twoich tasków będzie robić mentor
- podczas spotkań i warsztatów z PM-em poznasz podstawy Agile i SCRUMa
- przy współpracy z mentorem, będziesz robić code review innym kursantom
- comiesięczne konsultacje z mentorem pomogą Ci w realizacji Twoich celów - uzyskasz odpowiedzi na nurtujące Cię pytania, zweryfikujesz wiedzę, mentor pomoże Ci przygotować się do interview i zaplanować Twoją ścieżkę przez IT
Cena: 599 zł/m-c
Żeby dołączyć do grupy, upewnij się, że znasz:
- podstawy HTML/CSS - to Ty dbasz o aspekty wizualne Twojej strony
- podstawy Ruby i Rails - samodzielnie potrafisz stworzyć aplikację typu blog
- język angielski na poziomie czytania ze zrozumieniem dokumentacji technicznej
Jeśli dopiero myślisz o nauce programowania - nic straconego. Odezwij się do mnie na PW, podrzucę Ci materiały do przerobienia.
Kim jestem?
Programuję komercyjnie w Ruby od 7 lat, a od 5 zajmuję się dodatkowo nauczaniem. Byłem mentorem na workshopach Netguru, Rails Girls czy Code Sensei. Nauczanie i programowanie to moje dwie pasje, a ich połączenie sprawia mi ogromną frajdę
Mój LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/oskarlakner/
Jeśli masz jakieś pytania to się nie wahaj i pisz do mnie PW lub na oskar.lakner@gmail.com