Dublowanie wpisów, działań

Po testach ror sprawdzam baze i okazuje się, że często pojawiają się zdublowane rekordy czy jest to czesty problem i jak go rozwiązujecie?
Byłbym jeszcze zobowiazany za jakiś link do tutoriala dot. konfiguracji zachowania środowiska
np moj kodzik

<%= link_to 'Potwierdzam zapoznanie', confirm_prezes_ordinance_path(prezes_ordinance), :class => 'btn btn-mini', :data => { :confirm => 'Potwierdzam zapoznanie z zarządzeniem nr:'+prezes_ordinance.number.to_s+' z dnia:' + prezes_ordinance.date.to_s} %>
przy potwierdzeniu confirm wymaga 2 krotnego klikniecia ok zamiast pojedynczego, pewnie jest na to jakiś focus?

Co do tego drugiego problemu - to pojawia się na developmencie? Robiłeś rake assets:precompile? Jeśli tak, to zrób rake assets:clean.

i na developie na thin i na produkcji na nginxie

Masz pewnie gdzieś w js ustawiony dodatkowe potwierdzenie tego linku.

mam standardową instalacje nic jeszcze nie grzebałem na javie

Nie do końca rozumiem problem , jak i w zasadzie całego troszkę chaotycznego posta ale:

Problem duplikatów rekordów w bazie rozwiązywać możesz walidacjami w modelu pod warunkiem , że wiesz które pola nie mogą być zduplikowane. Czasem dzieje się tak że w dwóch oddzielnych transakcjach ( jeżeli się mylę proszę mnie poprawić) wysyła się ten sam request - przy 2krotnym szybkim kliknieciu przycisku który wysyła jakiś request do np. akcji ‘create’ - wtedy mogą walidacje active recorda nie podziałać - pozostaje założyć walidacje już w samej bazie/
Do takich przypadków możesz też użyć atrybutu data-disable-with aby miec pewnosc ze dopóki request nie zwróci odpowiedzi nie bedzie mozna wysłać go ponownie. http://api.rubyonrails.org/classes/ActionView/Helpers/FormTagHelper.html

“przy potwierdzeniu confirm wymaga 2 krotnego klikniecia ok zamiast pojedynczego, pewnie jest na to jakiś focus?” - niestety tego pytania kompletnie nie rozumiem ;/

[quote=sarin]Nie do końca rozumiem problem , jak i w zasadzie całego troszkę chaotycznego posta ale:

Problem duplikatów rekordów w bazie rozwiązywać możesz walidacjami w modelu pod warunkiem , że wiesz które pola nie mogą być zduplikowane. Czasem dzieje się tak że w dwóch oddzielnych transakcjach ( jeżeli się mylę proszę mnie poprawić) wysyła się ten sam request - przy 2krotnym szybkim kliknieciu przycisku który wysyła jakiś request do np. akcji ‘create’ - wtedy mogą walidacje active recorda nie podziałać - pozostaje założyć walidacje już w samej bazie/
Do takich przypadków możesz też użyć atrybutu data-disable-with aby miec pewnosc ze dopóki request nie zwróci odpowiedzi nie bedzie mozna wysłać go ponownie. http://api.rubyonrails.org/classes/ActionView/Helpers/FormTagHelper.html

“przy potwierdzeniu confirm wymaga 2 krotnego klikniecia ok zamiast pojedynczego, pewnie jest na to jakiś focus?” - niestety tego pytania kompletnie nie rozumiem ;/[/quote]
a co gdy żadne z pól nie powinno być unikatowe np zakupy usera, ten sam może kupic to samo, chyba lepszy byłby mechanizm zablokowania dodania przez tego samego usera zapisów do bazy na jakiś okres czasu. btw id rekordu nie jest automatycznie traktowane jako unikatowe?

Jak może kupić to samo to w zamówieniu zwiększ ilośc egzemplarzy np a waliduj unikalność id_kupowaneg_przedmiotu - id_zamówienia np . Co do tego mechanizmu , to spróbuj z data-disable-with jak pisałem wcześniej. Co do id to tak - nie mozesz stworzyc 2ch rekordów z jednym id, chociaz jakbys pogrzebał w bazie i activerecordie to pewnie mógłbyś to osiągnąć ale nie wiem po co ;D

Nie wiem w czym konkretnie jest tu problem, ale dodam tylko że przy tak krytycznych rekordach jak zamówienie czy user, pomyślałbym o dodatkowym zabezpieczeniu poza walidacjiami. Na poziomie bazy powinieneś ustawić odpowiedni unique index. Szczególnie przy elementach gdzie możesz formularz wysłać ajaxem, prawdopodobieństwo że ktoś kliknie 2 razy w button i rekord doda się podwójnie (bo zapytania zostaną obsłużone równolegle i walidacje nie będą wiedziały o wzajemnym istnieniu jeszcze nie zapisanych rekordów), jest dość duże.