Duży portal od podstaw

Witam!

W tematyce Ruby/Ruby on Rails jestem dość świeży, choć nie tak całkiem, bo raz na jakiś czas skrobnę skrypt i kiedyś na obronę pisałem większy projekt w Rails. Było to jednak dość dawno i od tego czasu pewnie dużo się zmieniło. Długo zastanawiałem się, czy wybrać Rails, czy Djange, ale ostatecznie padło na Rails, bo dobrze wspominam projekt, który ze względu na konwencje Railsowe dobrze wyglądał i łatwo było go utrzymywać.

Zmierzając jednak do sedna, portal ma zacząć od typowych newso/artykułów właściciela strony. Następnie dodane ma być forum, możliwość blogowania i dodawania artykułów przez innych użytkowników oraz ewetnualne płatne konta eliminujące reklamy na stronie.

Pytanie brzmi zatem, czy radzicie pisać wszystko samemu, czy raczej korzystać z gotowych komponentów? Przykładowo, czy pisać swoje własne forum, czy integrować portal z jakimś SMF-em? Jeśli użyję gotowych rozwiązań, to pewnie będę musiał się w jakiś sposób do nich dostosować, korzystać z ich baz użytkowników, trząść się przy każdym update użytego softu, czy mi się nie posypie cały portal.

Może pytanie wydawać się wyjadaczom głupie, ale nie chciałbym się już na początku wpakować w coś, co przez długi czas będzie sprawiało mi problemy na stronie, jednocześnie nie tracąc czasu na wymyślanie koła od nowa…

Z góry będę wdzięczny za wszystkie opinie i sugestie.

W railsach masz tak dużo gemow, ze spokojnie znajdziesz do większości rzeczy jakieś gotowce. Np do wspomnianego forum, możesz użyć np. gema Forem.

Ogolnie, idz w railsy :smile:

Proponowałbym olać railsy i wykorzystać wordpressa. Cała funkcjonalnośc publikowania artykułów, edycja, itd. itp. już tam jest. Forum podpiąc to też nie problem (m,nóstwo integracji), dużo sprawdzonych rozwiązań.

Używałem Joomli do tego projektu przez dłuższy czas i uznałem, że gotowe rozwiązania zawsze będą mnie w jakiś sposób ograniczały. Traktuję to też jako okazję do nauczenia się Ruby i Rails.

Od dawna już nikt nie zaczyna od zera. Modyfikuje się najczęściej gotowe oprogramowani lub korzysta z dużej ilośc i bibliotek.
Wordpress jest całkiem niezły pod wzgledem architektury, i łatwiej zmodyfikować go niż tworzyć coś od początku.
Biorąc pod uwagę lata pracy włożone w tworzenie wordpressa, tylko po to żeby mieć dokładnie tą samą funkcjonalnosc co już ma wordpress musiałbyś spędzić miesiące pracy (nawet przy wykorzystaniu bibliotek). Strata czasu i pieniędzy.

Moim zdaniem już sobie dwukrotnie odpowiedziałeś na własne pytanie. Gotowe rozwiązania będą Cię ograniczały, ale jeżeli możesz z tym żyć i brakuje (albo szkoda) Ci czasu to jest to jak najbardziej poprawna droga. Jeżeli masz więcej czasu, chcesz się czegoś nauczyć i bardziej Ci zależy żeby rozwiązanie było dostosowane do twoich potrzeb - napisz to sam. Myślę że zdania zawsze będą podzielone i tutaj dochodzi po prostu kwestia tego jakie są twoje priorytety.

oraz tego, co LUBISZ / CHCESZ robic w danej chwili :slight_smile:

Priorytetem jest to aby było to dość porządne dzieło a nie kolejny zbiór newsów na Joomli, jak do tej pory. Pytanie głównie jest, czy i jak integrować z innymi projektami. Głównie męczy mnie to forum - integracja z SVN-em.

Mówiąć priorytety nie miałem na myśli twoich celów, bo je zapewne osiągniesz niezeleżnie od tego co wybierzesz. Bardziej mi chodziło o stosunek do rzeczy które wymieniłem przy tych podejściach oraz to co napisał @mark

Nie wiem, ile Joomla się zmieniła w przeciągu kilku ostatnich lat, ale gdy z niej korzystałam, bardzo irytowała mnie narzucana przez nią ilość ograniczeń. W porównaniu do niej, Wordpress to tabula rasa i zgadzam się ze świstakiem.

W mojej opinii warto jednak pamiętać o tym, że Wordpress, choć dający wiele możliwości (w tym bardzo dobry panel administratora), to jednak CMS, a nie framework do tworzenia stron internetowych. To znaczy, że jeśli planujesz cały czas rozwijać to, co robisz, ramy Wordpressa w pewnym momencie zaczną cię uwierać. Jeśli natomiast masz już określoną, zamkniętą wizję i planujesz swój portal stworzyć, a następnie po prostu utrzymywać, Wordpress może okazać się lepszym rozwiązaniem. Tak mi się wydaje.

Ten artykuł, choć dość krótki i na wysokim poziomie ogólności, zadaje kilka ważnych pytań: http://bernardic.ca/2012/07/08/rails-vs-wordpress/

Ja osobiścier nadal powiedziałbym wordpress. Szczególnie jeżeli masz doświadczenie z PHP już.

Jeżeli okaże się że potrzebujesz funkcjonalności która jest zupełnie unikalna i nijak nie pasuje do strony/newsa - to bierzesz taki CakePHP czy podobny zainspierowany railsami framework MVC, robisz single signon, i dopisujesz funkcjonalność której ci brakuje w wordpress.

Pełna swoboda + 100% gotowej, sprawdzonej, przetestowanej i zoptymalizowanej funkcjonalności wordpressa.

Jeżeli brakuje ci nowoczesnych metod wytwarzania oprogramowania, nie ma problemu możesz używać Zurb Foundation, LiveReload, Scss i inne goodies - jak - przeczytaj tutaj http://marcinraczkowski.wordpress.com/2013/04/14/tworzenie-tematu-wordpress-w-oparciu-o-zurb-foundation-i-scss/