Shipment i delivery address leżą w jednej tablei addresses.
A załóżmy że mam buyers i sellers, jedni i drudzy maja identyczne dane typu imię, nazwisko itp.
Czy można zrobić aby dane leżały w jednej tabeli np: contractors?
i kod np:
Buyer.find(:all) pokaże wszystkich kupujacych a kod Seller.find(:all) pokaże wszystkich kupujących ?
Pytanie czy do tego też użyć relacji polimorficznej, czy w tabeli contractors musi być pole np type:string a w nim albo seller, albo buyer i potem odpowiednie scope dodać?
No oko przypuszczam, że będą inne metody dla tych dwóch klas, dlatego proponuję dziedziczenie. Ale jest to bardzo zgrubne założenie - za mało danych, żeby wyrokować.
Shipment i delivery address leżą w jednej tablei addresses.[/quote]
Można też zrobić to bez relacji polimorficznej.
[quote=l0pez]A załóżmy że mam buyers i sellers, jedni i drudzy maja identyczne dane typu imię, nazwisko itp.
Czy można zrobić aby dane leżały w jednej tabeli np: contractors?
i kod np:
Buyer.find(:all) pokaże wszystkich kupujacych a kod Seller.find(:all) pokaże wszystkich kupujących ?
Pytanie czy do tego też użyć relacji polimorficznej, czy w tabeli contractors musi być pole np type:string a w nim albo seller, albo buyer i potem odpowiednie scope dodać?[/quote]
Ja bym się skłaniał do tego, że jest to dajmy na to ten Contractor a buyer/seller to role jakie pełni w pewnym momencie.
paneq i to chyba jest najlepsze rozwiązanie bo przecież chyba moze być tak że ktoś może coś kupować i sprzedawać w tedy najlepiej było by własnie zrobić to na rolach